2011 m. sausio 15 d., šeštadienis

Tobuli naminiai vaniliniai ledai



Turbūt jau supratote, jog iki šiol buvau tobulų vanilinių ledų paieškos kelyje. Ir su dideliu džiaugsmu noriu jums pranešti - RADAU!

Žinoma, jau susitaikiau, kad gaminant ledus namie ir neturint specialios ledų mašinos ar nesėdint prie šaldytuvo 5 valandas ir kas 30 min. neperplakant masės, leduose bus ledo kristaliukų. Tačiau šiuose leduose jie visiškai netrukdo, netgi priduoda tokio... "naminiškumo" :)

Tiesą sakant, čia jau antras bandymas pagaminti ledus pagal mamosreceptai.lt kuriuos atsiuntė Dorotėja.

Dabar galvoju, kad ir pirmas bandymas būtų pasisekęs, jei nebūčiau supanikavusi, kai... Bet gal apie viską nuo pradžių?

Taigi, aš naudojau:
400 ml pieno
500 ml grietinėlės
4 kiaušinių tryniai
100 g cukraus
2 v.š. vanilinio cukraus.

Jei palyginsite mano proporcijas su originaliu receptu, tikrai pastebėsite skirtumų :)

1. man nepatinka riebūs ledai, todėl pieno ir grietinėlės beveik po vienodai pyliau. Dabar galvoju, kad tikrai galima pilti net taip: 500 ml pieno ir 400 ml grietinėlės.
2. nors tėtis žemaitis, o mama - aukštaitė, turbūt kažkur iš prosenelių paveldėjau suvalkietiško kraujo... na gaila man mušti net 6 kiaušinių trynius.... Todėl dėjau 4 :)
3. originaliame recepte cukraus nurodyta net 180 g., bet man ir su 100 g soooooooooočiai užteko saldumo. Galvoju, kad galima net dar šiek tiek sumažinti cukraus. Pvz. iki 80 g.
4. mėgstu vanilę.... būčiau sudėjusi ir visą pakelį, ne tik 2 šaukštus :D beje, naudoju tą vanilinį cukrų, kuris susidaro iš maltos vanilės ankšties ir cukraus pudros. Juodi vanilės gabaliukai man netgi gražiai atrodo paskui leduose :)


Taigi, o toliau:
* supyliau pieną, cukrų ir vanilinį cukrų, išmaišiau ir užviriau.

* Tuo tarpu atskyriau baltymus nuo trynių ir trynius suplakiau iki baltumo. Tai atrodė maždaug taip:





* O dabar - istorija. Kaip jau minėjau, šiuos ledus pagaminau tik iš antro karto. Pirmą kartą viskas ėjosi taip pat, kaip dabar aprašiau iki tos vietos, kai karštą pieną reikėjo sumaišyti su išplaktais tryniais. Aną kartą aš tiesiog plakdama supyliau trynius į šiek tiek praaušusį pieną.

Gavosi kiaušinienė, virta piene :(


Dabar, pasirįžusi laikytis instrukcijos paraidžiui, pyliau pieną milimetro storumo srovele į kiaušinius, tuo pačiu metu intensyviai plakdama su mikseriu. Viskas išėjo tobula - niekas nesukrito į kiaušinienę.

Per putas nesimato, bet va koks išėjo rezultatas


Bet... Pereikim prie sekančio punkto.

* Kai pieną su kiaušiniais statome atgal ant ugnies ir verdame stengdamiesi išgauti grietinės tirštumo konsistenciją (taip buvo parašyta originaliame recepte), gauname tą pačią... kiaušinienę...


Šį kartą visko nepyliau lauk, nes pagalvojau - ar taip ar kitaip, grietinėlė suges ir vis tiek ją reikės išpilti. Tai gal eisiu iki galo... Ir nuėjau :)

* Taigi, išjungiate ugnį ir į piene virtą kiaušinienę pilate grietinėlę. Keisčiausia tai, kad kiaušinienė iškart dingsta, ištirpsta. Aš dėl viso pikto dar gerai perplakiau ir dar, kad tikriau būtų, perėjau su smulkintuvu.

* Tada karštus ledus, nes tai jau ledai, supyliau į plastmasinius indelius, atvėsinau ir į šaldymo kamerą.

Kitą dieną supratau, jog ledai - tobuli :)

Pritariu Dorotėjai - gal ir atrodo, kad daug vargo, bet tikrai verta juos dalyti :D


7 komentarai:

  1. Reiks pabandyti :), kai jau visai išsikapstysim iš slogų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dievinu ledus, tikrai išbandysiu :-). Vaninės, apie kurią tu kalbi, negalima daug dėti, ji šiek tiek nuodinga, ypač dedant jos didesniais kiekiais. Aš kalbu apie tą su juodais (ankšties)priedais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ieva, linkiu kuo greičiau pasveikti :)
    Dalia, rimtai? Nežinojau šito... Na, bet 2 šaukštai gal nieko tokio....

    O šiaip va, pasigirsiu :) kelioms draugėms daviau paragauti, sakė, kad tikrai labai skanu. Tik vienai iš jų patinka riebūs ledai, ji darys iš grynos grietinėlės :) man tai ant ribos tas riebumas. Dar kiek ir jau būtų labai per riebūs. O dabar - saikingai riebūs :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Turėtų būt tikrai skanūs.. Išsisaugau, gal kada prisiruošiu ir pasidaryt :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jų gamyba užima viso labo kokių 15-20 min! Tik šaldymas užtrunka ilgiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Grietinėle plakta turi būti ar ne?

    AtsakytiPanaikinti