2011 m. balandis 21 d., ketvirtadienis

Naminis majonezas


Garbės žodis - kartą pagaminę ir paragavę daugiau niekados nepirksite parduotuvinio majonezo... O pagaminti taip paprasta ir greita, jog užtruksite tik tiek, kiek trunka išvirti kiaušinį :)

Internete radau ne mažai receptų, kurių esmė ta pati, skiriasi tik aliejaus kiekis. Aš gaminau su 2 tryniais, bet bičiulė paprotino gaminti iš vieno kiaušinio, neatskiriant baltymą nuo trynio. Taip nelieka problemos - kur dėti baltymus?

Taigi, jums prireiks:
2 trynių (arba vieno viso kiaušinio. arba vieno trynio, jei gaminsite mažesnį kiekį majonezo)
1-3 stiklinių aliejaus (jei patinka majonezas su alyvų aliejumi, negaminkite naminio majonezo iš gryno alyvuogių aliejaus, nes bus kartus. Geriau alyvuogių aliejų maišyti su paprastu saulėgrąžų aliejum ar pan.)
šaukštelio acto
šaukštelio garstyčių (nėra būtina, bet skaniau)
druskos
kitų prieskonių, jei mėgstat. Pvz., krapų (aš jų majoneze pakęst negaliu)



O toliau - plakam plakam plakam!!! :)


Pats svarbiausias dalykas - aliejų pilti plona srovele ir po truputį.


Taip pamažu plakdami sudėkit druską, actą, supilkit aliejų, sudėkit garstyčias :)


Aliejaus pilkit tol, kol gausite majonezą reikiamos konsistencijos. Jei norit tirštesnio, pilkit mažiau, o jei skystesnio, pilkit daugiau majonezo :)



Skanaus!

*********************************************

Papildyta
2011-04-24

Pabandžiau majonezą daryti iš viso kiaušinio, neatskiriant trynio. Ir puikiai viskas gavosi! Vien su tryniu majonezas skiriasi nuo majonezo su pilnu kiaušiniu. Su pilnu kiaušiniu majonezas švelnesnio skonio, ne toks tirštas, tad mažiau reikia pilt aliejaus :)

13 komentarų:

  1. Esu tiek neigiamu atsiliepimu apie majoneza namini girdejus, kad buvau nusprendus nedaryt. Bet tavo irasas mane ikvepe - butinai pabandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na kad neskanus. Kiek skaiciau receptu, tai visi tik peike skoni.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O pas tave ir nuotraukoj taip skaniai jis atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai? Kaip keista... Majonezas tikrai skanus! Jei norisi tradicinio švelnesnio skonio - reiktų naudoti visą kiaušinį (baltymas + trynys), o jei labiau patinka Helmans tipo majonezas, tuomet geriau naudoti tik trynius.

    Gal tie, kas gamino,naudojo gryną alyvuogių aliejų? Tas aliejus kartoko skonio, reiktų būtinai skiesti su paprastu aliejum. Aš naudoju išvis visiškai paprasčiausią rafinuotą saulėgrąžų aliejų ir viskas puikiai :)

    dar vienas niuansas - majonezas ima tirštėti ne iš karto. Kurį laiką tik pili aliejų ir plaki ir kai jau imi galvoti, kad nieks nebe išeis, tada majonezas ima darytis panašus į majonezą :) Reik maždaug stiklinę aliejaus supilti, kad imtų tirštėti majonezas.

    Aš, asmeniškai, tikrai daugiau niekados nebepirksiu parduotuvėje majonezo :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. a, ir dar, kai kuriuose receptuose vietoj acto siūlo naudoti citrinos sultis. Pati nebandžiau, bet bičiulė sakė, jog jaučiasi citrinos skonis, o tai ne kiekvienam gali patikti. Su actu gaminant jokio skonio kito skonio nesijaučia, tik majonezo. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, tiesa, kiek esu skaicius receptu, tai dazniausiai su alyvuogiu aliejumi. Na pabandysiu tavo receptuka ir butinai parasysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kazka ne taip as padariau,nes mano mazonezas gavosi labai skystas, nors nesupyliau ir treksdalio stiklines aliejaus (as dariau is triju putpeles kiausiniu tryniu, nes dukryte alergiska vistos kiausiniams),ir kuo daugiau pyliau aliejaus, tuo skystesnis daresi majonezas, praplakiau koki pusvalandi, kol mikseris karstas pasidare ir nusprendziau nutraukti bandyma...Gal alieju blogai pyliau?...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gali būti, kad per daug aliejaus iškart įpylei arba pylei per greitai jį. Jei per daug jo įpili arba pradedi pilti per didelį kiekį viskas, nieks neišeis. Aliejų pilti reikia po lašiuką, kol įsimiklini, kol atrandi maximalų greitį :) Geriau jau po mažiau lašinti ir tarp įlašinimų daugiau plakt, nei paskui viską išpilt į kriauklę...
    Linkiu sėkmės! Parašykit, kaip sekėsi :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Taip tikriausiai buvau, per greitai alieju supylus, antra karta pyliau po maziau, tai viskas gerai gavosi, tik kiek kartokas, gal alyvuogiu aliejaus per daug buvo? Trecia karta, nusipirkau salto spaudimo saulegrazu aliejaus ir viskas gavosi super! :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. taip, alyvuogių aliejus duoda kartumo :) aš pilu paprasčiausią saulėgrąžų kepimo aliejų :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, turiu klausimėlį - kiek laiko toks majonezas išlieka nesugedęs?

    AtsakytiPanaikinti