2011 m. birželio 15 d., trečiadienis

Keptas brie su česnakais


Mėgstu šitą sūrį ir vieną jo gabaliuką laikau šaldytuve turbūt jau amžinybę. Matyt vakarykštė smagi Tinklarašininkų diena ir gautas Metų debiutantės titulas įkvėpė mane gaminti ir gaminti :) Ir rašyti... (Ypač paguodė žinia, kad, kaip paaiškėjo pakalbėjus su kolegėm rašytojom, pasirodo ne tik man užeina rašymo tingadieniai, o kompas pilnas neaprašytų receptų nuotraukų :) ) O dar ir prieskonių gavau vakarėlyje, tai kaip gi ne išbandysi, m, jūs man pasakykit! :)

Taigi, sūris brie labai skanus ir "žalias", bet man kažkaip labai įsiminė bendradarbės pasakojimas, kad brie (už atsiminimų teisingumą negarantuoju... gal ji kalbėjo apie kitą sūrį!) pasaulyje kepamas orkaitėje ir valgomas su virtomis bulvėmis ir raugintais agurkais. Hm... Kuo ne egzotika? Ėmiau ieškoti receptų, pirma lietuviškai. Radau tik saldžius su riešutais, medum ir uogiene. Arba su uogomis. Netinka. Tada ieškojau angliškai. Ir šiaip ne taip radau šį kepto brie sūrio receptą.

Taigi, jums reikės (2 porcijoms):
* Trikampinio gabaliuko Brie (MAXIMOJE akcija ;))
* Česnakų nelukštentų galvų (kiekis priklauso nuo bandelių dydžio, man 2 bandelėm užteko maždaug 3 galvelių)
* Bandelių

Taip pat naudojau:
* žurnalo „Virtuvė. Nuo... Iki...“ padovanotą prieskoninį aliejų CONDI su česnakais (spėju iš paveiksliuko ant buteliuko, nes kiti užrašai yra man nesuprantama kalba)

O toliau labai viskas paprasta.
* Nupjoviau česnakams užpakalius ir viršugalvius. Visa tai atrodė taip:

Liko labai gražiai atrodantys česnakų užpakaliai, net nufotkinau, kad jums galėčiau parodyti :)

* Išilgai perpjoviau bandeles ir apliejau jas trupučiu prieskoninio aliejaus. Beje, paskui, kai jau pasigardžiuodama kramsnojau, pagalvojau, kad reikėjo pjauti ne išilgai, o vertikaliai. Kad gautųsi daug mažų vieno kąsnio sumušinukų. Taip būtų patogiau valgyti :)
Tai štai, sudėjau česnakus ir bulkutes ant skardos ir į orkaitę.
Beje, česnakus irgi apliejau aliejumi prieš šaudama viską į orkaitę :)

* Bandelės, žinoma, apskrudo žymiai greičiau, nei iškepė česnakai, tad jas ištraukiau žymiai anksčiau, o česnakus palikau kepti.

* Kai česnakai buvo jau bebaigią kepti, t.y., tapę minkšti, įdėjau sūrį. Atkreipkite, kaip atrodo sūris "žalias", o paskui palyginkite, kaip jis atrodo iškepęs :)


* O tada su šakute ir pirštais išrakinėjau česnakų skilteles ir sudėjau jas ant bulkos.

* Sūrį supjausčiau ir irgi sudėjau ant sumuštinių.

Tikrai skanu!

7 komentarai:

  1. Mes kepėm rokforą ir kamamberą kai buvom Belgijoje.. nepamenu kuris, bet vienas iš jų tikrai labai labai nemaloniai dvelkė smarvę, bet skonis buvo visai nieko :D ten labai populiaru tiesiog padėti kelių rūšių keptų ir nekeptų sūrių prie vyno (ypač svetimšaliams) ir daugiau nieko ( ne taip kaip pas mus - suriai, vynuogės, alyvuogės ir šiaip nukrautas stalas :)) priminė man šis kepinys:) ir labai noriu pabandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. mes - vaišinga tauta :) ir daug vaišiname, ir daug vaišinamės :)
    Išbandyk šį receptą, o aš nekantriai lauksiu tavo atsiliepimų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Asta, aš įtariu, kad kolegė bandė papasakoti apie "raclette" (tar. rakletas) sūrį. Tai vienas iš tradicinių šveicarų patiekalų, valgomas su virtomis bulvėmis, karnišonais (maži marinuoti agirkėliai) ir marinuotais svogūnėliais. Patvirtinu, kad skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Taip! Pasiskambinau kolegei ir ji patvirtino, kad tai tikrai buvo rakletas :) Ačiū, Rūta! :) Jei skanu, reikės pabandyti ir man, nes mėgstu tokius dalykus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Asta, sveikinu su nominacija, nenuilstančio tau įkvėpimo! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai ačiū už sveikinimus ir palinkėjimus! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Turiu Brie surio, reikes ismeginti, nes labai suintrigavai :)

    AtsakytiPanaikinti