2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Dar vienas indiškų samosų įdaras - su panyru, pomidorais, špinatais ir žirneliais


Samosai - puikus, sotus ir nepaprastai skanus maistas! Ypač, jei pavyksta... :) Šį kartą pamėginau kitokį įdarą ir ką gi - neblogai gavosi!

Kaip tešlą gaminti, rašiau čia, tad nesikartosiu. O naujam įdarui reikės štai ko:
* Tarkuoto panyro - saldaus pieno sūrio
* Kelių konservuotų pomidorų
* Šiek tiek špinatų - naudoju šaldytus
* Šiek tiek šaldytų žirnelių.
* Prieskonių - kmynų, anyžių sėklų, ciberžolės, malto muskato, malto kardamono. Druskos.
* Ghee
* Tinkamos samosų gamybai muzikos. Pvz. atlikėjos Deva Premal dainuojamų mantrų :)

Nepamirškit, kad tešlą užminkius reikia palaikyti bent valandą, o geriau ir ilgiau.

Na o toliau paprasta:

* Panyrą sutarkuojat.

* Keptuvėje išlydot porą šaukštų ghee.

* Trumpai paskrudinat kmynus, anyžių sėklas, suberiat kitus prieskonius ir iškart beriat panyrą.

* Sudedat pomidorus, špinatus, žirnelius, šiek tiek pakepinat.

* Kočiojat tešlą, pjaunat į 4 dalis, dedat įdarą, susukat kraštelius ir kepat :)


* O tada valgote ir dalinatės su mielais žmonėmis :)



2012 m. kovo 19 d., pirmadienis

Improvizacija indiškų samosų tema

Žinokit rašau ir seilė tįsta... Iš šių puikių samosų, kuriuos matot nuotraukoje, beliko tik gardus prisiminimas. Ech, reikia privirti dar daugiau ghee ir prikepti dar daugiau samosų!

Kodėl pavadinau improvizacija - ogi todėl, kad nedrįstu juos vadinti tikrais samosais. Nors samosų įdarų receptūrų Indijoje yra šimtai (jei ne tūkstanciai), visgi nedrąsu garsiai skelbtis - prašom, pagaminau TIKRUS samosus :)

Na, kaip ten be būtų, pirmiausia samosų gamybą reiktų pradėti nuo lydyto sviesto ghee gamybos. Esu visiškai įsitikinusi, kad be ghee nebus ir skanių samosų. Nebus ir taškas! Gal jie bus skanūs pyragėliai su įdaru, bet ne samosai :)

Taigi, jums reikės:

tešlai:
10 šaukštų miltų
2 šaukštų ghee
trupucio druskos

Įdarui
3 virtų bulvių
0.5 apvirto žiedinio kopūsto
šiek tiek šaldytų, o po to trumpai apvirtų žirnelių
3-4 atšildytų špinatų kubelių (arba jų šviežių, tik sunkiai galiu nuspėti, koks tai būtų atitikmuo)
šiek tiek natūralaus jogurto (jį neribotais kiekiais galima darytis ir namie :) pašiurpau, kai perskaiciau pirktinio jogurto sudėti, kuris turėjo būti tik su persikais... )
0,5 saldaus pieno sūrio, arba kitaip - panyro. (Nukrypimas nuo temos, bet netolimas. Panyrą lengva patiems pasigaminti - užvirti pieną, tada į jį įspausti citrinos sulcių. Maišyti kol imsis pienas keistis - skirtis varškė ir išrūgos. Tada viską perkošti per kelis kartus perlenktą marlę, galima greitai perskalauti likusią varškytę, kad neliktų citrinos rūgštumo. Varškytę galima iškart vartoti, o jei norit sūrio - gerai išspauskit visas išrūgas ir marlėje esantį sūrį prislėkit sunkiu daiktu nakciai. Ryte turėsit sūrį :))


P.S. įdaro man liko kokie 3 kupini šaukštai. Bet kad buvo labai skanu, tai pasišildžiau ir sukirtau :))


Prieskonių:
ciberžolės
kario
muskato riešuto
kardamono
kmynų (lietuviškų, ne indiškų kumynų)
druskos

Nedėkit svogūnų, česnakų ar grybų (apie mėsą išvis tyliu :)). Vedų kultūroje jie laikomi nešvariais, didinančiais neišmanymą :)


* Miltus sumaišykit su trupučiu druskos, įdėkit porą šaukštų ghee, gerai gerai išmaišykit. Ghee turi tolygiai pasiskirstyti miltuose :) Tada įpilkit šiek tiek vandens ir išminkykit tešlą.
Tešlai tikrai reikia "pailsėti". Iš pradžių to nesuprasdavau, skubėdavau ir tik užminkiusi puldavau kepti. Neeee.... Kai tešla pastovi, matyt įvyksta paslaptingos cheminės reakcijos ir ji tampa tampri, elastinga, nelimpa, gerai išsikocioja. Žodžiu, jei norit gero rezultato - teks palaukti :)

Ta proga galima imti daryti įdarą, kuriam taip pat reikės daugiau laiko :)

* Sūrį supjaustykite smulkiais kubeliais, užpilkite jogurtu, kad apsemtų, suberkite prieskonius ir druską. Jam reikės kurį laiką pasimarinuoti, tad uždenkite ir kiškit į šaldytuvą :)

Kol kas jokių darbų nėra, eikit pasivaikščioti valandžiukei, ar sutvarkykit virtuvę akylai stebint griežtam prižiūrėtojui :D

* Tada sausoje keptuvėje paskrudinkite kmynų saują, įdėkit šaukštelį ghee, sudėkit špinatus, tada marinuotą sūrį ir šiek tiek pakepkit. O tada supilkit marinatą ir dar pakepkit.



* Tada sugrūskit virtas daržoves - bulves, žiedinį kopūstą, žirnelius ir sumaišykit su špinatais ir sūriu. Aš tikrai nepersistengiau grūsdama, žirneliai net liko beveik visi sveiki :) Ir man patiko rezultatas! O jūs darykit, kaip jums atrodo skaniau :)

* Tada imkit tešlą, gnybkit gabalą ir kociokit :) Nežinau, gal galima ir gudriau padaryti, bet aš iškociodavau po blyną, jį padalindavau peiliu į 4 dalis, tada centre dėdavau įdaro ir suklijuodavau kraštelius

Maždaug taip:
P.S. cia pirmieji samosiukai, paskui įsimiklinau ir kraštelis jau visai dailus išeidavo :)
Tešlą reikia kocioti kuo ploniau :)

* Na ir paskutinis darbas - iškepti keptuvėje :) Kadangi samosai tokie apvalaini gaunasi, į keptuvę reikia nepagailėti ghee.

Maniau samosai bus skanūs tik karšti, bet jie kitą dieną nei ką nepabjaurėjo :)

Skanaus!

Odė lydytam sviestui Ghee



Tikrai norėčiau kasdien vartoti šį nuostabų produktą! O bet tačiau... Norai atsiremia į kainą. Pvz., pirkau 3 pakelius sviesto, išleidau ~ 15 Lt, ir ghee sunaudojau per kelias dienas. Tad man šovė į galvą mintis pirkti sviestą arba grietinėlę (skaniausias ir geriausias ghee gaunamas iš sviesto, pagaminto iš grietinėlės, o ne grietinės. Bet ūkininkai dažniausiai sviestą gamina iš grietinės. Todėl kitas variantas pirkti grietinėlę ir pačiai susiplakti sviestą) tiesiai iš ūkininkų didesniais kiekiais ir taip sutaupyti.

Tad mano klausimas jums:

1. Ar norėtumėt iš manęs įsigyti ghee? Juk ir taip virsiu ghee sau, man bus nesunku keliais šimtais gramų išvirto jo daugiau :)

2. Ar norėtumėt kooperuotis ir pirkti sviestą kartu su manim tiesiai iš ūkininko?


Jei norit sužinoti, kas tai per stebuklas tas ghee, prašom paskaityti žemiau esantį aprašymą :)

Aprašymą paėmiau iš grupės Facebook'e "Maitinamės: pavargau, greitai ir skanu". Pati su ghee susipažinau senokai, o kartą pabandžiusi skonio ir kvapo nebegalėjau pamiršti... Jei įdomu, štai, kaip man sekėsi (spauskite čia).

Per amžius ghee buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai - skystas auksas. Kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, buvo teigiama, kad jis yra visomis prasmėmis turtingas žmogus. Vedų kultūroje ghee yra vadinamas „maistu smegenims", yra tiek fizinės, tiek ir dvasinės energijos šaltinis. Ghee yra būtinas tiems, kurie turi tikslą gyvenime pažinti Vedų tradicijas ir mokymą.

Sviestas ghee Vedų filosofijoje laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. Lydyto sviesto skonis sunkiai pakeičiamas net ir pačiais brangiausiais aliejais - jis savitas ir nepakartojamas. Daugelis jį apibūdintų kaip „saldų ir riešutų". Verdant ghee namuose pasklinda nepakartojamas riešutų ir karamelės aromatas. Sviesto ghee nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas - net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai.

Proceso esmė labai paprasta - 80-82% riebumo svieste yra 80-82% riebalų, 2-4% baltymų ir 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno (dėl ko ant paprasto sviesto nerekomenduojama kepti. Sudegę baltymai lieka maiste). Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas, ir sviestas išsivalo. Ghee verdamas iš sviesto, o sviestas yra esybė pieno, produkto, kurį gamta žmogui atiduoda su meile. Dėl šios priežasties Vedų filosofijoje sviestas ghee yra laikomas materializuota meilės energija, o taip pat ir vienu iš labiausiai satvinių produktų (Satva - harmonijos, ramybės ir meilės guna). Sviestas ghee yra lydomas tik šviesiu paros metu, taip jis įkūnija savyje subtiliąją Saulės energiją, vadinamą Ajurvedoje „Tejas". Vedų raštuose yra teigiama, kad jei sviesto lydymo metu yra meldžiamasi arba kalbamos mantros, jis įgyja stebuklingų galių...

Ghee indų mitologijoje laikomas vienu iš penkių svarbiausių esencijų pančamrita (Pañcāmṛta), kurias sudarė pienas, cukrus, dahi, medus ir ghee. Todėl šis produktas plačiai naudojamas hinduizmo ritualuose. Pvz., jis naudojamas deginti šventose lempose, juo plaunami kai kurie religiniai objektai.

Kulinarijoje (Indiškose virtuvėse) ghee yra vienas plačiausiai naudojamų riebalų greta augalinių aliejų. Juo dažnai apipilami ryžiai, iš jo gaminami indų konditerijos saldėsiai. Taip pat ghee naudojamas virimui riebaluose, kadangi jo degimo temperatūra ypač aukšta.

Ajurvedoje nuo seno žinomos gydomosios ghee savybės:

Ghee didina intelektą ir atstato atmintį, didina operatyviosios atminties apimtį – puikus produktas visiems, ypač mokiniams ir dirbantiems intelektualinį bei kūrybinį darbą.

Žadina teigiamas emocijas, nuo kurių žmogus puikiai jaučiasi, greičiau pasveiksta. Suteikia ramybės, galimybę pasiekti norimus tikslus. Normalizuoja šeimyninį gyvenimą.

Ghee – kaip maisto produktas, patenka į mūsų organizmą ir pakrauna žmogų saulės energija tedžes.

Didina moterų atjautos jausmą ir vyrų atsakomybės jausmą, norą ištaisyti padėtį, apginti moterį, suteikia romantikos. Padidina jautrumą, pagavumą. Ateina paprastumo, atsipalaidavimo bei humoro jausmas.

Jei žmogus neramus, negali išspręsti savo problemų, naudodamas sviestą ghee, jis aiškiau ima regėti savo trūkumus ir taip lengviau viską išsprendžia.

Vyras ir žmona darydami vienas kitam pėdų masažą su ghi gerina, stabilizuoja šeimyninius ryšius.

Gerina regėjimą.

Saugo jaunystę – galima nuolat juo tepti veidą, kūną. Moterų balsas tampa švelnus, oda – elastinga, malonios spalvos. Ghee galima naudoti vietoj įprastinių kremų.

Ghee ypač tinka palaikyti sveikas akis, kraujagysles, kaulų sistemą.

Išlaikytas 10 metų gydo apsinuodijimus, galvos, akių skausmus, gydo žaizdas, padeda nuo epilepsijos, sergant paralyžiumi, ypač veido.

Valgant vidurdienį duoda didžiausią efektą. Nepatariama ghee valgyti vėlai vakare.

Valo ir sutepa žarnyną, išvalo jį nuo toksinų.

Ghee puikus vaistas besiskundžiantiems sąnarių skausmu.

Gali būti tepamas ant žaizdelių, išsausėjusios odos.

Nuo nemigos - su karštu pienu ir medumi prieš miegą.

Nuo vidurių užkietėjimo - ryte ant tuščio skrandžio šauktas ghee ir paskui stiklinė šilto vandens.

Nepaprastai gerai "atidaro" viso pasaulio ir lietuviškus prieskonius, labai tinka kepti kruopas, paruošti daržoves sriuboms ir troškiniams.

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Pusryčiai pagal Ajurvedą

Ar galėtumėt patikėti, kad prieš 5000 metų buvo parašytos išsamios taisyklės, kaip mums reikia valgyti, miegoti, keltis, praustis ir t.t., kad  gyventume sveiką, pilnavertį, laimingą gyvenimą? Tarsi būtume koks sudėtingas prietaisas, kuriam parašyta išsami naudojimo ir priežiūros instrukcija.

Apie tai, kada reikia eiti miegoti ir kada keltis, parašiau čia :) O čia parašysiu, ką valgau pusryčiams ir nuo pat pirmos dienos atsikračiau nevaldomo potraukio saldumynams, neišalkstu iki pietų, o jei nespėju papietauti, tai laisvai išlaukiu ir iki pavakarės. O jei to negana, tai pridursiu, kad šie pusryčiai tokie skanūs, kad net mano fauna mielai užkramsnoja, jei tik būnu gera ir pavaišinu :)


Viskam savas laikas - šitai galioja ir maistui. Pagal vedas geriausias laikas pusryčiams - tarp 6 ir 8 val. ryto. Tačiau kol saulė dar nepakilo, mūsų skrandis irgi dar nepasiruošęs virškinti maistą, kitaip tariant - virškinimo ugnis silpna :) Todėl ryte reikia vengti sunkiai virškinamo maisto - grūdų ir ankštinių (apie mėsą, kiaušinius, žuvį išvis nekalbu, nes jogai to kategoriškai nevalgo).

Pusryčiams tinka visi vaisiai, uogos, riešutai, pieno produktai (virintą su rieskoniais ir medum ar cukrum pieną galima gerti tik naktį, t.y., valandą iki miego ir iki 6 ryto), saldumynai - uogienės, cukrus, medus. Grikiai - ne grūdai, tad juos pusryčiams valgyti galima.

Taigi, kviečiu paragauti labai sveikuoliškų pusryčių - nevirtos grikių košės su džiovintais vaisiais

Jums reikės:

0,5 stiklinės grikių
6-7 datulių (pagal skonį, jos vietoj cukraus ar medaus)
Žiupsnelio razinų
3 džiovintų abrikosų (ar persikų... amžinai juos painioju :)
2 džiovintus bananus (bet ne traškučius)
Galima gal ir dar ką nors iš džiovintų vaisių dėti, parašiau, ką aš dedu. Šiaip iš esmės užtenka tik datulių ir razinų :)
Šaukšto ar dviejų moliūgų sėklų aliejaus (šitas tai būtinai, nes labai skanu!). Galima dar ir šaukštą įlieti kitokio aliejaus, pvz., graikinių riešutų.
Šiek tiek druskos
Vandens

* Sulaukite vakaro :)

* Birius produktus suberkit į dubenį.

* Vaisius nuplaukite ir stambesnius susmulkinkite

* Užpilkite vandeniu, kad 0,5-1 cm apsemtų kruopas.

* Palikite nakčiai :)

* Ryte rasite pilnutėlę lėkštę košės :) Įberkite druskos, supilkite aliejaus, gerai išmaišykite, patogiai įsitaisykite, maloniai nusiteikite ir valgykite :)