2010 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis

Naminis kondensuotas pienas

Gerai jau gerai, nemeluosiu jums.... Tiesą sakant, norėjau padaryti indišką pienišką saldėsį Barfi. Jis neišėjo, užtat išėjo labai skanus kondensuotas pienas :) Kadangi rezultatas, nors ir ne toks, kokio tikėjausi, bet vis tiek yra valgomas, nusprendžiau paviešinti receptą :)

Taigi, Jums reikės:

* 2 l pieno;
* 0,5 puodelio (100 g) cukraus;
* šiek tiek vanilinio cukraus (kad kondensuotas pienas kvepėtų vanile ;));
* 1 š. sviesto;
* 0,5 pakelio kokoso drožlių (galima nenaudoti, o galima dėti daugiau. galima netgi pakeisti sausai kepintais smulkintais riešutais).
* įdomios knygos ir daug kantrybės

*************************

Pieną supilkite į ketaus ar kitokį storu dugnu puodą, apsiginkluokite medine mentele ir, kai tik ims šilti pienas, maišykite be perstojo.

Maišyti reikia tam, kad pienas neprisviltų prie dugno ar šonų. Jis turi visą laiką kunkuliuoti, bet nebėgti iš puodo. Vat čia jums ir prireiks knygos, nes puodą maišyti reikės visą laiką ir niekam kitam nebegalėsite skirti laiko. Todėl pasistatykite šalia viryklės kėdę, įsitaisykite joje su knyga ir maišykite, maišykite, maišykite.... :)




Po kurio laiko (man po maždaug valandos) pienas ims tirštėti ir gelsvėti. Nuotraukoje viršuje matote jau per trečdalį viso kiekio nugaravusį pieną.

Tuo tarpu sausoje keptuvėje pakepinkite kokoso drožles. Tai tikras miklumo išbandymas - viena ranka maišai pieną, o kita ranka maišai keptuvėje kokosą :) Kokoso drožlės greitai skrunda, būkit atidūs :)




Kai pienas sutirštės iki jums tinkamos kondensuoto pieno konsistencijos, suberkite cukrų, įdėkite sviesto ir gerai išmaišykite.

Kai cukrus ištirps, suberkite pakepintas kokoso drožles ir vėl viską išmaišykite.



Jei norite, pieną galite virinti ilgiau. Kuo ilgiau virsite, tuo jis labiau tirštės. Man išėjo tiršto kremo konsistencijos. Pagal indiško saldėsio receptą (iš Hare Krišna VEGETARIŠKI VALGIAI knygos), atvėsusi masė turėjo pakankamai sukietėti, kad galima būtų rankomis formuoti kvadratą, o paskui pjaustyti. Bet man masė nesustingo taip, kad galima būtų buvę ką nors formuoti. Visgi ir tai, kas neišėjo, galima puikiai panaudoti, pvz., sausoje keptuvėje paskrudinti bandelės riekutę ir užtepti kremu. Arba pertepti vaflius ir suslėgti :)

Tiesa, pienas išėjo labai saldus, man net per saldus.

O tą pienišką saldėsį mėginsiu dar kartą padaryti :)

6 komentarai:

  1. kur ją pirkai? aš tik pasiskolinau iš draugės, bet labai noriu turėti savo... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi su ta knyga tai cirkai buvo. Kažkada labai seniai, gal prieš 15 metelių, mano tėtis buvo Vilniuj (ir netgi pėsčiom maklinėjo). ir prie jo pristojo krūva žmogelių su būgneliais, knygelėm ir t.t. Kaip tėtis sakė, jam buvo lengviau nupirkt visas tas knygas, nei išaiškint, kad nenori. Taigi tą gražią dieną į namus parsivežė gal kokias 6-8 knygas, visokas bhagavadgytas ir t.t. ir viena iš jų buvo Vegetariški valgiai. Visos knygos sugulė mamos bibliotekoj, nors ji nei skaito, nei kam nors kitam jas naudoja... o man neduoda :( tai aš buvau trumpam pasičiupus ir nusikopijavau visą. Bet, aišku, vis tiek noriu tikros ir spalvotos, su gražiais paveiksliukais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taigi savaitgalį gaminau šitą saldumyną...mmm pasaka :) ir skanus, ir atrodo gražiai, bet kantrybės reikia nerealiai daug :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) na ne visai :D Asta pakalbėjo su Asta :)

    AtsakytiPanaikinti