2010 m. gegužės 11 d., antradienis

Tofu

Visada atrodė, kad JEI JAU MOKĖSIU PAGAMINTI TOFU, man nieko nebebus neįveikiamo :) tai štai, pasirodo, kad tą mistišką tofu pagaminti nėra taip jau ir sunku... :) nepaprastai didžiuojuosi savim, tik kad girtis nėra kaip, nes tikrai bet kas gali taip pat sėkmingai jį pagaminti namuose.... :)

Taigi, jums reikės:
* sojų pupelių pakelio;
* 6 l vandens;
* 1,5 citrinos sulčių;
* labai didelio puodo, o geriau - kelių labai didelių puodų;
* mėsmalės;
* marlės gabalo (yra pirkti vaistinėse).

*************************

Sojų pupeles (iš pakelio išeina apie stiklinė) užmerki nakčiai (arba 1,5 parai, kaip išėjo man....), tada perplauni jas ir sumali per mėsmalę.

Tada tą masę užpili 6 l šalto virinto vandens (pyliau ~5 l šalto nevirinto vandens) ir užverdi. Man susidarė daug putų, kai užpyliau, bet nežinau ar čia nuo to, kad vanduo nevirintas, ar taip turi būti... žodžiu, putas nugriebiau ir daugiau nieks neputojo.

Užverdi, sumažini ugnį ir paverdi dar ~5-10 min. Man gal kokių 15 min išejo :)

Susidariusį pieną perkoši per marlę į atskirą indą, o tirščius padedi atskirai. Iš jų darai kotletus ar dar ką, kas šaus į galvą, nes skonį jie įgaus tokį, kurkį jiems suteiksi su prieskoniais.

Į sojos pieną įspaudi citrinos sulčių. Man prireikė 1,5 citrinos. Bet su tom sultim žiūri iš akies - įspaudi ir maišai, žiūri, kad sutrauktų pieną į varškę. Kaip keista, kad daiktas, kuris nėra pienas, elgiasi lygiai taip pat, kaip pienas :)

Susidariusią varškę vėl perkoši per marlę. Žalzganą skaidrų skystį pili lauk, o varškę palieki nuvarvėti kuo nors sunkiu prispaudusi.

Po kokios valandžikės reikėtų tą sūrį, arba kitaip TOFU kišt į šaltą vandenį. To reikia, nes, anot mano rasto šaltinio, karštas sūris labai trapus. Aš to nedariau, nes sūris buvo paliktas nuvarvėti per naktį. Bet gal kitą kartą padarysiu, nes mano pirmasis gyvenime namie padytas tofu toks švelniai rūgštokas išėjo. Nors tai visiškai nepakenkė skoniui. :)

10 komentarų:

  1. Sveikinu ;)
    Pasirodo per genus pomėgis gaminti valgyti persidavė ne tik man :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, ačiū ačiū :) aš nepamirštu pasipasakoti, kokia įžymi buvo mūsų močiutė :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. man dar nepasipasakojai ;) Beje, tos sojų išspaudos, vadinasi okara (japoniškai, jei neklystu). Jas galima valgyti tokias, kokios lieka, pvz. į salotas maišyti, galima šaldyti arba džiovinti ir kitam kartui pasilikti. O džiovintos puikiai tinka dėt į kepinius... rašo, kad kepinys tampa lengvesnis, puresnis, geresnės struktūros... Einu savo tofu žiūrėt :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Asta, parašyk kaip tau su tofu pasisekė :) ir ką darei iš okaros? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. pasisekė puikiai, apdirbo man visa dujinę tos putos, nes pražiopsojau tą momentą, kai ima kilti :( o šiaip viskas liuks. Ragavau sojos pieną - šlykstus, nepadėjo nė cukrus. O parduotuvinį tai mėgstu. Pusę išspaudų užšaldžiau, o iš kitų kepiau kotletukus. Patiko. O sūrį kepiau savaitgalį. Žalias, t.y. neapdirbtas jis man irgi smirdi ir neskanus, kaip ir pienas. O su prieskoniukais pakeptas liuks. Net Karolis valgė ir iš manęs atiminėjo. O šito aš net nesitikėjau. Šiandien drošiu vėl pupelių pirkt. Beje, faktas, kad iš to pakelio galima valgyt savaitę... nusibos ir dar turėsi :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oi, esu bandžiusi ir tą tofu. Tai galiu pasakyti, kad man gavosi visiška nesąmonė, fuuu kaip neskanu. Anei sojų pienas, anei tofu.. Reiktų paragauti pirktinio sūrio, gal man ir tas nepatiktų. Šiaip naminis tai kažkokia plastmasė, dvokas baisus...

    AtsakytiPanaikinti
  7. esi visiškai teisi :D grynas tofu yra baisinga šlykštynė :) jam skonį suteiikia prieskoniai. tinkamai pagamintas tofu (su prieskoniais turiu omeny) yra labai skanus dalykas :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, tada gal vis dėlto bandysiu ruošti ką nors iš jo su prieskoniais :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tai okara yra kurios išspaudos, tos iš kurių tofu daromas, ar tos likusios nuo sutrauktos varškės?

    AtsakytiPanaikinti