Kai paskaitau ar paklausau, šiemet visiems obuoliai tikrai labai gerai užderėjo :) Mano mama iš jų spaudžia sultis, verda obuolių košę, džiovina ir dar neaišku ką daro, o aš viso labo kepu vieną vienintelį pyragą... Ir visus juo vaišinu :) Todėl man šis pyragas yra tradicinis :) Gal ir jums jis toks. O jei ne, tuomet dėl viso pikto skliausteliuose ir parašiau "ne" :)
Pyragas yra skanus, o svarbiausia - laiko atžvilgiu taupus ir nereikia daug peckiotis. Ir reikia tik:
1 stiklinės miltų
1 stiklinės manų kruopų
0,7 stiklinės cukraus (jei rūgštūs obuoliai, tai tada gal ir daugiau cukraus)
Obuolių - pagal aplinkybes :)
Originalioje receptūroje nurodyta 200 g margarino, bet aš sunaudoju tik kokį ketvirtadalį 200 g pakelio sviesto.
Prieskoniai - cinamonas, muskatas.
Taip, čia nereikia nei kiaušinių (jų nebevalgau...), nei vandens (vis dar geriu... :) bet į tešlą pilt nereikia).
* Birią tešlą reikia sumaišyti, tik cukrų aš palieku ne visą supiltą. Dalį cukraus reikės pilti į obuolius.
* Obuolius supjaustau, negailėdama užberiu cinamonu ir muskatu (gaunasi aštrokai, galite būti mažiau dosnūs...), cukrumi. Išmaišau.
* Skardelę iškloju kepimo popierium ir dugną pabarstau plonyčiu sluoksneliu birios tešlos. Daugybę kartų kepdama šitą pyragą greitai pastebėjau, kad labai svarbu nepadauginti tešlos ant dugno, nes padauginus jis tampa vientisas neįkandamas luobas :/
* Tada beriu obuolius.
* Tada beriu likusią tešlą ir šiek tiek pakratau visą skardą, kad ji subyrėtų į tarpelius tarp obuolių.
* Užtarkuoju sviesto.
* Kepu.
* Pati valgau ir kitus vaišinu :)
Pyrago proga pasigirsiu... Prieš kurį laiką pas mane svečiavosi "Geras žurnalas" žurnalistė Jūratė. Labai smagiai paplepėjom bekramsnodamos "firminį" pyragą :) O štai kas išėjo iš mūsų pašnekesio :)
dariau šį pyragą šią vasarą pirma kartą ir nzn, atrodo skanus, bet valgant jaučiasi kažkoks kartus skonis, gal nuo miltų (think) ir kad ir kiek jį laikyčiau orkaitėje, apačia vis tiek būna tokia kaip žalia :(((
AtsakytiPanaikintikaip keista... nei pati nieko panašaus nejaučiau, nei kiti nesakė, kas ragavo. Ir iškepdavo visada puikiai. Gal per mažai tešlos į apačią pylei? Man tai vienintelis pravalas buvo, kai per storą padą padariau. Nu tikrai, dantis galima buvo nusilaužti :)
AtsakytiPanaikintiO, koks smagus straipsniukas!
AtsakytiPanaikintiŠitą pyragą mama kartą kepė, tai irgi per storas padas buvo, liko sauso "biralo", tad neprigijo šeimoje toks obuolinis (:
pabandyk dar kartelį, pamatysi, jei pavyks, tikrai prigis ir gal net taps tradiciniu :)
AtsakytiPanaikinti