Iš tiesų šiai minčiai esu dėkinga Aušrai ir jos blynams su ruginiu raugu. Blynų taip ir neišsikepiau, užtat raugą užsiraugiau.
Gramatūrų nerašysiu. Aš ėmiau nedidelį indelį ekologiško be priedų jogurto ir šiek tiek ruginių miltų. "Šiek tiek" yra tiek, kad gautųsi standi košė.
Rauginau plastmasiniame skaidriame kibirėlyje, kurį įdėjau į maišelį, o maišelio viršų tiesiog šiek tiek suėmiau, kad ir oro patektų, ir raugas neapdžiūtų.
Raugą laikiau šiltai, ant lentynos virš vyryklės. Ir vis kasdien vėdinau ir tikrinau. Man užtruko 4 dienas, kol pamačiau, jog JAU.
O tas "JAU" atrodo taip:
Raugas pakilęs maždaug dvigubai, gal net daugiau, masėje matosi oro burbuliukai.
O čia vaizdelis iš viršaus:
Jei numatytoje kepti duonoje yra vien ruginiai miltai, raugo reiktų dėti apie 30 proc., o jei yra ir kvietinių miltų - apie 40 proc.
Bet, jei atvirai, įdėjus per mažai raugo, reikia tiesiog ilgiau palaukti, kol pakils... :) O va į dėjus per daug raugo duona įgauna nelabai malonų rūgštų skonį.
Štai ir viskas.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą