2012 m. kovo 19 d., pirmadienis

Improvizacija indiškų samosų tema

Žinokit rašau ir seilė tįsta... Iš šių puikių samosų, kuriuos matot nuotraukoje, beliko tik gardus prisiminimas. Ech, reikia privirti dar daugiau ghee ir prikepti dar daugiau samosų!

Kodėl pavadinau improvizacija - ogi todėl, kad nedrįstu juos vadinti tikrais samosais. Nors samosų įdarų receptūrų Indijoje yra šimtai (jei ne tūkstanciai), visgi nedrąsu garsiai skelbtis - prašom, pagaminau TIKRUS samosus :)

Na, kaip ten be būtų, pirmiausia samosų gamybą reiktų pradėti nuo lydyto sviesto ghee gamybos. Esu visiškai įsitikinusi, kad be ghee nebus ir skanių samosų. Nebus ir taškas! Gal jie bus skanūs pyragėliai su įdaru, bet ne samosai :)

Taigi, jums reikės:

tešlai:
10 šaukštų miltų
2 šaukštų ghee
trupucio druskos

Įdarui
3 virtų bulvių
0.5 apvirto žiedinio kopūsto
šiek tiek šaldytų, o po to trumpai apvirtų žirnelių
3-4 atšildytų špinatų kubelių (arba jų šviežių, tik sunkiai galiu nuspėti, koks tai būtų atitikmuo)
šiek tiek natūralaus jogurto (jį neribotais kiekiais galima darytis ir namie :) pašiurpau, kai perskaiciau pirktinio jogurto sudėti, kuris turėjo būti tik su persikais... )
0,5 saldaus pieno sūrio, arba kitaip - panyro. (Nukrypimas nuo temos, bet netolimas. Panyrą lengva patiems pasigaminti - užvirti pieną, tada į jį įspausti citrinos sulcių. Maišyti kol imsis pienas keistis - skirtis varškė ir išrūgos. Tada viską perkošti per kelis kartus perlenktą marlę, galima greitai perskalauti likusią varškytę, kad neliktų citrinos rūgštumo. Varškytę galima iškart vartoti, o jei norit sūrio - gerai išspauskit visas išrūgas ir marlėje esantį sūrį prislėkit sunkiu daiktu nakciai. Ryte turėsit sūrį :))


P.S. įdaro man liko kokie 3 kupini šaukštai. Bet kad buvo labai skanu, tai pasišildžiau ir sukirtau :))


Prieskonių:
ciberžolės
kario
muskato riešuto
kardamono
kmynų (lietuviškų, ne indiškų kumynų)
druskos

Nedėkit svogūnų, česnakų ar grybų (apie mėsą išvis tyliu :)). Vedų kultūroje jie laikomi nešvariais, didinančiais neišmanymą :)


* Miltus sumaišykit su trupučiu druskos, įdėkit porą šaukštų ghee, gerai gerai išmaišykit. Ghee turi tolygiai pasiskirstyti miltuose :) Tada įpilkit šiek tiek vandens ir išminkykit tešlą.
Tešlai tikrai reikia "pailsėti". Iš pradžių to nesuprasdavau, skubėdavau ir tik užminkiusi puldavau kepti. Neeee.... Kai tešla pastovi, matyt įvyksta paslaptingos cheminės reakcijos ir ji tampa tampri, elastinga, nelimpa, gerai išsikocioja. Žodžiu, jei norit gero rezultato - teks palaukti :)

Ta proga galima imti daryti įdarą, kuriam taip pat reikės daugiau laiko :)

* Sūrį supjaustykite smulkiais kubeliais, užpilkite jogurtu, kad apsemtų, suberkite prieskonius ir druską. Jam reikės kurį laiką pasimarinuoti, tad uždenkite ir kiškit į šaldytuvą :)

Kol kas jokių darbų nėra, eikit pasivaikščioti valandžiukei, ar sutvarkykit virtuvę akylai stebint griežtam prižiūrėtojui :D

* Tada sausoje keptuvėje paskrudinkite kmynų saują, įdėkit šaukštelį ghee, sudėkit špinatus, tada marinuotą sūrį ir šiek tiek pakepkit. O tada supilkit marinatą ir dar pakepkit.



* Tada sugrūskit virtas daržoves - bulves, žiedinį kopūstą, žirnelius ir sumaišykit su špinatais ir sūriu. Aš tikrai nepersistengiau grūsdama, žirneliai net liko beveik visi sveiki :) Ir man patiko rezultatas! O jūs darykit, kaip jums atrodo skaniau :)

* Tada imkit tešlą, gnybkit gabalą ir kociokit :) Nežinau, gal galima ir gudriau padaryti, bet aš iškociodavau po blyną, jį padalindavau peiliu į 4 dalis, tada centre dėdavau įdaro ir suklijuodavau kraštelius

Maždaug taip:
P.S. cia pirmieji samosiukai, paskui įsimiklinau ir kraštelis jau visai dailus išeidavo :)
Tešlą reikia kocioti kuo ploniau :)

* Na ir paskutinis darbas - iškepti keptuvėje :) Kadangi samosai tokie apvalaini gaunasi, į keptuvę reikia nepagailėti ghee.

Maniau samosai bus skanūs tik karšti, bet jie kitą dieną nei ką nepabjaurėjo :)

Skanaus!

3 komentarai: