2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Pusryčiai pagal Ajurvedą

Ar galėtumėt patikėti, kad prieš 5000 metų buvo parašytos išsamios taisyklės, kaip mums reikia valgyti, miegoti, keltis, praustis ir t.t., kad  gyventume sveiką, pilnavertį, laimingą gyvenimą? Tarsi būtume koks sudėtingas prietaisas, kuriam parašyta išsami naudojimo ir priežiūros instrukcija.

Apie tai, kada reikia eiti miegoti ir kada keltis, parašiau čia :) O čia parašysiu, ką valgau pusryčiams ir nuo pat pirmos dienos atsikračiau nevaldomo potraukio saldumynams, neišalkstu iki pietų, o jei nespėju papietauti, tai laisvai išlaukiu ir iki pavakarės. O jei to negana, tai pridursiu, kad šie pusryčiai tokie skanūs, kad net mano fauna mielai užkramsnoja, jei tik būnu gera ir pavaišinu :)


Viskam savas laikas - šitai galioja ir maistui. Pagal vedas geriausias laikas pusryčiams - tarp 6 ir 8 val. ryto. Tačiau kol saulė dar nepakilo, mūsų skrandis irgi dar nepasiruošęs virškinti maistą, kitaip tariant - virškinimo ugnis silpna :) Todėl ryte reikia vengti sunkiai virškinamo maisto - grūdų ir ankštinių (apie mėsą, kiaušinius, žuvį išvis nekalbu, nes jogai to kategoriškai nevalgo).

Pusryčiams tinka visi vaisiai, uogos, riešutai, pieno produktai (virintą su rieskoniais ir medum ar cukrum pieną galima gerti tik naktį, t.y., valandą iki miego ir iki 6 ryto), saldumynai - uogienės, cukrus, medus. Grikiai - ne grūdai, tad juos pusryčiams valgyti galima.

Taigi, kviečiu paragauti labai sveikuoliškų pusryčių - nevirtos grikių košės su džiovintais vaisiais

Jums reikės:

0,5 stiklinės grikių
6-7 datulių (pagal skonį, jos vietoj cukraus ar medaus)
Žiupsnelio razinų
3 džiovintų abrikosų (ar persikų... amžinai juos painioju :)
2 džiovintus bananus (bet ne traškučius)
Galima gal ir dar ką nors iš džiovintų vaisių dėti, parašiau, ką aš dedu. Šiaip iš esmės užtenka tik datulių ir razinų :)
Šaukšto ar dviejų moliūgų sėklų aliejaus (šitas tai būtinai, nes labai skanu!). Galima dar ir šaukštą įlieti kitokio aliejaus, pvz., graikinių riešutų.
Šiek tiek druskos
Vandens

* Sulaukite vakaro :)

* Birius produktus suberkit į dubenį.

* Vaisius nuplaukite ir stambesnius susmulkinkite

* Užpilkite vandeniu, kad 0,5-1 cm apsemtų kruopas.

* Palikite nakčiai :)

* Ryte rasite pilnutėlę lėkštę košės :) Įberkite druskos, supilkite aliejaus, gerai išmaišykite, patogiai įsitaisykite, maloniai nusiteikite ir valgykite :)





3 komentarai: