2010 m. gegužės 18 d., antradienis

lydytas sviestas Ghee

Apie Ghee sviestą girdėjau jau seniai. Kadangi jis visada apibudinamas kaip stebuklingas Indijos arba tiesiog skystas auksas, maniau, kad jau jį pagaminti reikia kažkokių ypatingų žinių ar technologijų. Kaip gerai, kad yra tokia miela svetainė http://jogosmityba.wordpress.com/2009/05/10/isvalytas-lydytas-sviestas-ghee-skystas-auksas/, kur viskas labai aiškiai ir paprastai surašyta. Labai abejoju, ar galėsiu parašyti ką nors dar aiškiau ir paprasčiau, todėl tą info tiesiog papildysiu tuo, ko man trūko, kai ghee gaminau pirmą kartą.

Pirmą kartą man trūko supratimo, kada gi jau tas sviestas laikomas švariu, kada jau galima galvoti, kad visi pieno baltymai jau sukrito į nuosėdas ir liko grynas riebalas. Todėl aš tiesiog sukelsiu jums viso proceso nuotraukas. Tikiuosi jums tai padės :)

Dar keli pastebėjimai - atkreipkite dėmesį, kokį sviestą perkate. Rinkites tą, ant kurio pakuotės parašyta, jog pagamintas iš saldžios grietinėlės. Iš rūgščios grietinėlės (kitaip tariant - iš grietinės) pagamintas sviestas ghee irgi toks pats geras, tačiau jo kitokia konsistencija, jis kitaip stingsta ir šiaip kažkoks sunkiai žodžiais nusakomas kitoks gaunasi :)


Dar vienas dalykas - sakoma, kad kvepia riešutais ar karamele. Man tikrai nekvepia nei tuo, nei kitkuo. Tiesiog nerealiai skaniai kvepia lydytu sviestu :) Pirmą kartą kai išviriau, tai tikrai sėdėjau apsikabinusi stiklainį ir įkišusi į jį nosį... :)




sudedam sviestą į puodą su storiausiu dugnu. Aš turiu vienintelį ketaus puodą, kuris turbūt ir už mane vyresnis :)


sviestą kaitinam tol, kol jis ima virti.


Virti - tiesiogine to žodžio prasme :) Sviestas užputoja ir, lygiai kaip pienas, ima kilti ir bandyti pabėgti iš puodo.


tada ugnį sumažinam tiek, kad sviestas tiesiog kunkuliuotų, bet jau nebebėgtų per kraštus ir verdam.



Verdam tol, kol akivaizdžiai ims atsiskirinėti baltymai nuo riebalo. Tai atrodo tarsi maišytume baltą matinį skystį su skaidriu gelsvu skysčiu.



kai to balto skysčio puode praktiškai nebelieka arba jo lašeliai pakyla nuo dugno, kai pamaišai, kai pats riebalas tampa tamsesnės geltonos spalvos, kai putos viršuje tampa vos rusvos, o nuosėdos ant dugno irgi ima rusvėti, žinokit - artėja virimo pabaiga.


žemiau esančios dvi nuotraukos jau beveik baigto virti ghee. kai atsirado rusvos putos ir beveik nebeliko baltos spalvos nuosėdų, paviriau sviestą tik tiek, kiek užtruko jį nufotografuoti:



Puodą nukelkit nuo ugnies ir iškart staigiai atvėsinkit. Aš tiesiog prileidžiu kriauklę šalto vandens ir įstatau puodą. Nereikia laukti kol sviestas sustings, tik tol, kol praauš. Man labai greitai autaušta. Kai puodą paimti galiu plika ranka, tai ir ištraukiu jį iš vandens.

Ghee perkoškite per kelis kartus sulenktą marlę į stiklainiuką.


va, kokios ir kiek nuosėdų lieka man iš ~800 g sviesto.


Stiklainiuke kambario temperatūroje laikomas ghee savo tekstūra yra panašus į sustingusį medų. Tik minkštesnis, gerokai lengviau kabinasi šaukštu. Toks tarsi su mažyčiais oro burbuliukais.

Fantastiškas dalykas kepiniams ir fantastiškas dalykas, jei naudojamas kaip kūno kremas :) Gaila, kad daug ganminant greitai susinaudoja, o svietas ne toks ir pigus...

Žodžiu, sėkmės, esu tikra, kad jums pavyks ghee pagaminti iš pirmo karto :)




Vedų kultūros universitetas ir Kauno vedų centras maloniai kviečia į vegetarinio maisto ruošimo stovyklą, kuri vyks lapkričio 23-25 dienomis "Dalios sodyboje", Stasiūnų kaime, Kaišiadorių rajone. Kaimo turizmo "Dalios sodyba" yra įsikūrusi Stasiūnų kaime, 4 km nutolusi nuo autostrados Kaunas - Vilnius (Nuo Vilniaus - 60 km, nuo Kauno - 40 km).

Stovykla skirta visiems tiems, tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms, tiek moterims, tiek vyrams, visiems, kas nori išmokti gaminti vegetarinius patiekalus, kas nori pakeisti savo mitybą ir maitintis maistu, kuriame nėra prievartos, nerimo ir baimės energijos, visiems tiems, kas nori paragauti šviežiai pagaminto vegetarinio maisto, kas nori įspūdingai praleisti savaitgalį.

Stovyklos metu išmoksime gaminti bazinius vegetarinius patiekalus ir susipažinsime su vegetarinės virtuvės ypatumais, valgysime maistą, kurį patys ir gaminsime, sveikatinsime kūną jogos pratimais, o protą dvasinėmis vibracijomis - mantromis, valysime kūną pirtyje ajurvediniais preaparatais, dalyvausime kultūrinėje programoje - klausysimės gyvos muzikos ir šoksime orginalų indišką šokį.

Iš stovyklos galėsime parsivežti duonos raugo ir kepti namuose savo duonytę.

Būtina išankstinė registracija. Dėl registracijos ir papildomų klausimų prašom kreiptis tel. 8 604 20485 arba el. paštu: asta.ivaskeviciute@gmail.com

11 komentarų:

  1. Dėkinga už proceso foto, viskas dabar tapo aiškiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. labai puikiai viskas parašyta ir įamžinta. kažkur skaičiau, kad tokį sviestą galima laikyti metų metus ir nesugenda :) maga pačiai išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ačiū :) mūsų proseneliai taip darydavo, tik dar ir sūdydavo. turbūt tikrai metus ir išlaikydavo. bet aš nežinau kaip tai padaryti, nes labai jau greitai viskas susinaudoja :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mūsų proseneliai lydydavo sviestą, bet neatskirdavo baltymų, žodžiu jo neišvalydavo, dėl to būtina buvo sūdyti, kad ilgiau išsilaikytų. Šitas ghee sviestas yra 100% riebalai be jokių priemaišų ir jį galima labai ilgą laiką laikyti vėsioje sausoje vietoje.Kuo ilgiau laikysi, tuo vertingesnis jis bus. :)

      Panaikinti
  4. Kaip puiku, kad viso proceso nuotraukos yra :) Aciu. Vis ruosiuos isbandyti sita stebukla :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš nusipirkau parduotuvinio per akciją. Kaip skaniai kvepia ne tas žodis tikrai :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man labai nepavyksta su gaminimu tai galbūt galėtumėte pasiūlyti, kur ir kokios firmos ghee sviestą pirkti yra geriausia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visai neseniai radau ir išbandžiau Pukka ghee sviesta. Man labai patiko tai siūlau ir tau šitą pabandyti. Aš radau internetinėj parduotuvėj damodara.lt, pati nemačiau bet galbūt ir prekybos centruose ar kokiose sveiko maisto krautuvėlėse jo yra :)

      Panaikinti
  7. Labai ačiū už išsamų aprašymą - skaitinėju visus patarimus kaip gaminti ir noriu pasiteirauti - ar būtina virinti ir graibyti putas? Žinau, kad kiti (ir aš tame tarpe) tiesiog kaitina vandens vonelėje puodą su sviestu, net nemaišo ir putų negraibo - viskas nusėda ant dugno (perpilant į kitą indą nuosėdos paliekamos), niekas nesvyla. Taip kaitinamas sviestas palengva lydosi, tikriausiai vanduo taip ir išgaruoja. Man atrodo, kad taip geriau ir sviestas neperkaitinamas - juk svarbu išgarinti vandenį ir atskirti pieno baltymus Gaunasi gintarinės spalvos, kvapnus, saldus, lygios konsistencijos - o ką, turi būti trapus, su gumuliukais (kaip kažkur skaičiau)?

    AtsakytiPanaikinti
  8. man nuotraukose atrodo jau perkaitintas sviestas,jis neturėtų būti toks tamsus,ir tikrai jo nereikia taip stipriai virti. tiesiog užtenka lengvai užvirti ir leisti išlėto kaisti pakol atsiskirs visi baltymai,tai puikiai pasidaro ir be jokio didelio virimo su užputojimais.

    AtsakytiPanaikinti