2011 m. kovo 23 d., trečiadienis

tradicinis Azijos jogurto gėrimas Ayran

Neeee, nesu ten buvusi (nors visai norėčiau apsilankyti). Receptu pasidomėti mane paskatino parduotuvėje pamatyta naujovė, kuri buvo pristatoma kaip gazuotas pieno gėrimas Airanas. O labiausiai sakinys ant buteliuko - atsargiai, šis gėrimas, skirtingai nei kiti pieno gėrimai, yra gazuotas!

Grįžusi namo, be abejo, puoliau žiūrėti, kas tas airanas. Receptų - šimtai! Bet aš nepasidaviau ir vis ieškojau. Negalėjau patikėti, kad viskas taip paprasta....

1 puodelis jogurto (kaip pasigaminti jogurtą, rašiau čia)
1 puodelis vandens
žiupsnelis druskos.

Viską gerai išplakt ir štai, gaivinantis jogurto gėrimas!

Aišku, yra variacijų, pvz., skirtingos jogurto ir vandens proporcijos (bet vis tiek apytikriai pusė ant pusės). Taip pat vandenį kai kuriose šalyse keičia agurkų sultimis ar įdeda smulkintų česnakų. Arba smulkintų šviežių mėtų lapelių.

Bet faktas, kaip blynas. Tobulybė slypi paprastume. :)

Skanaus!

13 komentarų:

  1. Žinai, o aš kaip tik rašau apie bulgarų virtuvę. Jie ten taip pat geria ayran'ą :) Tik gaminti jo aš taip ir nesiryžau. Skanu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mačiau ir aš parduotuvėje šį gėrimą, bet nedrįsau paragauti :) Skanus gavosi? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aš, žinokit, irgi dvejojau... Jogurtas maišytas su vandeniu??? šis derinys atrodė labai įtartinas. bet rezultatas - gaivus ir skanus gėrimėlis :)

    Viktorija, parduotuvinio neragavau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš parduotuvinį variantą ragavau. Keistas skonis, galbūt reikia priprasti :) Vyras konstatavo, kad labai praverstų ryte po gero vakarėlio. Gal pagardinus česnakais ar mėtomis būtų ne toks keistas... Tik dabar įdomu pasidarė - su kuo jį gerti/valgyti? Viena? O gal tiktu prie kažkokio patiekalo? Kaip daro azijiečiai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Azijiečiai juo užsigeria visą maistą. :) Jis toks populiarus kaip Anglijoje arbata. O pas mus tai nežinau net su kuo jį palyginti, nes pati dažniausiai geriu tiesiog vandenį :)

    Nežinau, kaip parduotuvinio, bet šito skonis gaivus jogurtinis. :) Po vakarėlio turbūt visai tiktų, nes pats jogurtas gi knibždėte knibžda įvairiomis gerosiomis pieno bakterijomis, kurios gyvena taip pat ir mūsų virškinimo trake, tad padėtų greičiau atsigauti po apsinuodijimo :) (juk pachmielas ne kas kita, kaip apsinuodijimas... :) )

    AtsakytiPanaikinti
  6. Gal ir nieko tas airanas, bet aš visą maistą labiau linkusi užgerti vandeniu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sandra, aš jį kažkaip pamėgau gerti ryte, vietoj kavos :)
    na, atsikeliu, išgeriu įprastinę stiklinę vandens, tada pasidarau airaną ir galutinai atsibundu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ayranas yra geris :) bet tik tol kol jis nera gazuotas... man tai tas pats butu kaip gazuota piena gert. bent jau Turkijoj gazuoto ayrano neteko nei girdet nei matyt, nors ji ten geria ypac daznai. Cesnakais ir agurkais bei metomis pagardintas ayranas jau yra nebe ayranas, o salta sriurba turkiskai vadinama cacik (džadžyk).

    AtsakytiPanaikinti
  9. Skaniausias ayranas parduotuveje Ibrahimo pasaze Violniuja. Tikras,negazuotas is Turkijos atveztas. Super

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jei neragavote gazuoto parduotuvinio jogurto, daug praradot (tiesa tai skonio reikalas), aš jį gurkšnoju kaip desertą ;)

    AtsakytiPanaikinti