2012 m. kovo 19 d., pirmadienis

Odė lydytam sviestui Ghee



Tikrai norėčiau kasdien vartoti šį nuostabų produktą! O bet tačiau... Norai atsiremia į kainą. Pvz., pirkau 3 pakelius sviesto, išleidau ~ 15 Lt, ir ghee sunaudojau per kelias dienas. Tad man šovė į galvą mintis pirkti sviestą arba grietinėlę (skaniausias ir geriausias ghee gaunamas iš sviesto, pagaminto iš grietinėlės, o ne grietinės. Bet ūkininkai dažniausiai sviestą gamina iš grietinės. Todėl kitas variantas pirkti grietinėlę ir pačiai susiplakti sviestą) tiesiai iš ūkininkų didesniais kiekiais ir taip sutaupyti.

Tad mano klausimas jums:

1. Ar norėtumėt iš manęs įsigyti ghee? Juk ir taip virsiu ghee sau, man bus nesunku keliais šimtais gramų išvirto jo daugiau :)

2. Ar norėtumėt kooperuotis ir pirkti sviestą kartu su manim tiesiai iš ūkininko?


Jei norit sužinoti, kas tai per stebuklas tas ghee, prašom paskaityti žemiau esantį aprašymą :)

Aprašymą paėmiau iš grupės Facebook'e "Maitinamės: pavargau, greitai ir skanu". Pati su ghee susipažinau senokai, o kartą pabandžiusi skonio ir kvapo nebegalėjau pamiršti... Jei įdomu, štai, kaip man sekėsi (spauskite čia).

Per amžius ghee buvo gerovės simbolis Indijoje. Tai - skystas auksas. Kas namuose turėdavo gausybę šio lydyto sviesto, buvo teigiama, kad jis yra visomis prasmėmis turtingas žmogus. Vedų kultūroje ghee yra vadinamas „maistu smegenims", yra tiek fizinės, tiek ir dvasinės energijos šaltinis. Ghee yra būtinas tiems, kurie turi tikslą gyvenime pažinti Vedų tradicijas ir mokymą.

Sviestas ghee Vedų filosofijoje laikomas vaistu, galinčiu išgydyti tiek fizines, tiek dvasines ligas. Lydyto sviesto skonis sunkiai pakeičiamas net ir pačiais brangiausiais aliejais - jis savitas ir nepakartojamas. Daugelis jį apibūdintų kaip „saldų ir riešutų". Verdant ghee namuose pasklinda nepakartojamas riešutų ir karamelės aromatas. Sviesto ghee nereikia laikyti šaldytuve. Jis puikiausiai išlieka šviežias kambario temperatūroje net pusę metų, ar dar ilgiau, o tinkamai laikomas - net iki 10 metų. Mūsų Lietuvos kaimuose šitaip buvo ruošiamas sviestas žiemai.

Proceso esmė labai paprasta - 80-82% riebumo svieste yra 80-82% riebalų, 2-4% baltymų ir 14-18% vandens. Kaitinant sviestą, vanduo išgaruoja, baltymai sudega ir iškrenta ant indo dugno (dėl ko ant paprasto sviesto nerekomenduojama kepti. Sudegę baltymai lieka maiste). Taip atsiskiria gintaro spalvos ir skaidrumo riebalas, ir sviestas išsivalo. Ghee verdamas iš sviesto, o sviestas yra esybė pieno, produkto, kurį gamta žmogui atiduoda su meile. Dėl šios priežasties Vedų filosofijoje sviestas ghee yra laikomas materializuota meilės energija, o taip pat ir vienu iš labiausiai satvinių produktų (Satva - harmonijos, ramybės ir meilės guna). Sviestas ghee yra lydomas tik šviesiu paros metu, taip jis įkūnija savyje subtiliąją Saulės energiją, vadinamą Ajurvedoje „Tejas". Vedų raštuose yra teigiama, kad jei sviesto lydymo metu yra meldžiamasi arba kalbamos mantros, jis įgyja stebuklingų galių...

Ghee indų mitologijoje laikomas vienu iš penkių svarbiausių esencijų pančamrita (Pañcāmṛta), kurias sudarė pienas, cukrus, dahi, medus ir ghee. Todėl šis produktas plačiai naudojamas hinduizmo ritualuose. Pvz., jis naudojamas deginti šventose lempose, juo plaunami kai kurie religiniai objektai.

Kulinarijoje (Indiškose virtuvėse) ghee yra vienas plačiausiai naudojamų riebalų greta augalinių aliejų. Juo dažnai apipilami ryžiai, iš jo gaminami indų konditerijos saldėsiai. Taip pat ghee naudojamas virimui riebaluose, kadangi jo degimo temperatūra ypač aukšta.

Ajurvedoje nuo seno žinomos gydomosios ghee savybės:

Ghee didina intelektą ir atstato atmintį, didina operatyviosios atminties apimtį – puikus produktas visiems, ypač mokiniams ir dirbantiems intelektualinį bei kūrybinį darbą.

Žadina teigiamas emocijas, nuo kurių žmogus puikiai jaučiasi, greičiau pasveiksta. Suteikia ramybės, galimybę pasiekti norimus tikslus. Normalizuoja šeimyninį gyvenimą.

Ghee – kaip maisto produktas, patenka į mūsų organizmą ir pakrauna žmogų saulės energija tedžes.

Didina moterų atjautos jausmą ir vyrų atsakomybės jausmą, norą ištaisyti padėtį, apginti moterį, suteikia romantikos. Padidina jautrumą, pagavumą. Ateina paprastumo, atsipalaidavimo bei humoro jausmas.

Jei žmogus neramus, negali išspręsti savo problemų, naudodamas sviestą ghee, jis aiškiau ima regėti savo trūkumus ir taip lengviau viską išsprendžia.

Vyras ir žmona darydami vienas kitam pėdų masažą su ghi gerina, stabilizuoja šeimyninius ryšius.

Gerina regėjimą.

Saugo jaunystę – galima nuolat juo tepti veidą, kūną. Moterų balsas tampa švelnus, oda – elastinga, malonios spalvos. Ghee galima naudoti vietoj įprastinių kremų.

Ghee ypač tinka palaikyti sveikas akis, kraujagysles, kaulų sistemą.

Išlaikytas 10 metų gydo apsinuodijimus, galvos, akių skausmus, gydo žaizdas, padeda nuo epilepsijos, sergant paralyžiumi, ypač veido.

Valgant vidurdienį duoda didžiausią efektą. Nepatariama ghee valgyti vėlai vakare.

Valo ir sutepa žarnyną, išvalo jį nuo toksinų.

Ghee puikus vaistas besiskundžiantiems sąnarių skausmu.

Gali būti tepamas ant žaizdelių, išsausėjusios odos.

Nuo nemigos - su karštu pienu ir medumi prieš miegą.

Nuo vidurių užkietėjimo - ryte ant tuščio skrandžio šauktas ghee ir paskui stiklinė šilto vandens.

Nepaprastai gerai "atidaro" viso pasaulio ir lietuviškus prieskonius, labai tinka kepti kruopas, paruošti daržoves sriuboms ir troškiniams.

3 komentarai:

  1. Dėl naudojimo patogumo ir sveikumo sutinku, tačiau manau, kad išvardintos savybės perdėtos. Tiesiog iš riebalo išgarintas vanduo ir pašalinti baltymai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal ir perdėta, negaliu nei sutikti, nei prieštarauti :) Tvirtai žinau tik vieną - asmeniškai man tai puikus produktas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus tai tikrai, nes ir pati naudoju ;)

    AtsakytiPanaikinti