2011 m. birželio 19 d., sekmadienis

Smidrai (šparagai) paprastai



Pakelkit prašau ranką, kas dar negamino smidrų. Šią akimirką karštai trokštu išvysti rankų mišką. Kodėl? Ogi todėl, kad nuo to jausčiausi geriau :) Nes smidrus išbandžiau tik dabar, o paskaičius blogus atrodo, jog visa Lietuva jau seniausiai treškina juos užsikišusi už abiejų žandų...

Šiuos žalumynus atradau visai netikėtai ir ne dėl to, kad jų ieškojau. Bet gal apie viską nuo pradžių?

Pradžia buvo birželio 14 d. Kulinarijos studijoje, kur mirgėjo balta-žalia spalvos ir šurmuliavome mes, maisto bloger'ės, atėjusios švęsti Tarptautinę tinklaraštininkų dieną, kurią mums surengė žurnalas "Virtuvė. Nuo... Iki..." ir „Electrolux“.

Jaudinausi taip, lyg eidama pas dantistą. Nei karto net koncertuodama nejaučiau tokio klaikaus jaudulio... Drebėjo viskas, pradedant nuo balso ir baigiant širdele :) Visa laimė, kad nei kolegės blogerės - Violeta (Violetos kampariukas), Viktorija (Gardumynai), Renata (Valgome Europa), Renata (Sezoninė virtuvė), Miglė (Dangiški migdolai), Rūta (Kas nutiko virtuvėje), nebuvo baisios, nei komisija - kulinarinės knygos „Susitikime virtuvėje“ autorius Linas Samėnas, knygos „Virtuvės kaukas“ autorius Aleksandras Pogrebnojus, „Mineralinių vandenų“ ekspertas Gintautas Jašinskas, žurnalo „Virtuvė.Nuo...iki“ redaktorė Eglė Aleksandravičiūtė bei „Electrolux“ prekybos atstovas Mantas Danilevičius.

Aš kepiau ant žarijų skrudintą batoną su grūdėtos varškės užtepėle. Ji nerealiai gerai tiko prie tos prieskoninės duonelės, todėl receptą būtinai įdėsiu vėliau.

Ir, nors jau laikas prieiti prie smidrų recepto, negaliu susilaikyti neparodžiusi nuotraukų, kaip komisija degustuoja mano patiekalą, nepykit labai ant manęs... :D



Tai va, o kalbant apie smidrus, prie manęs buvo Violeta ir kepė smidrų pyragą. Tad turėjau progos į tuos keistus augalus pažiūrėti iš arčiau. Be to, priėjo Linas Samėnas ir galėjau profesionalą apie viską iškamantinėti :) O jis tik patvirtino, kad šiuos žalėsius galima valgyti labai paprastai - trumpai apvirti ir tada apkepti svieste su bulkos trupinukais...

Taigi, jums reikės:
Smidrų
verdančio pasūdyto vandens
ledinio vandens
sviesto
bulkos trupinukų

Jei esate virę šparagines pupeles, turbūt nebeskaitysite toliau ir nueisite savais keliais. Nes juk viskas tas pats:
* Smidrus porą minučių apvirti sūdytame vandenyje.
* Kad smidrai neprarastų spalvos ir traškumo, apvirtus reikia tučtuojau pamerkti į ledinį vandenį. Štai jums įrodymas, jog man pavyko!
* Tada juos apkepinau svieste, pridėjau druskos, nes man jos trūko ir pabarsčiau trupinukais.


Paragavusi nuprendžiau, kad dar kažko trūksta, tad apliejau Blogerių dienoje dovanų gautais česnakiniu aliejumi ir balzaminiu padažu.


Nežinau kas ir kada, bet teisingai pasakė - genialumas slypi paprastume :)
Skanaus!

3 komentarai:

  1. Žinai, o aš nors smidrų jau buvau ragavusi gerokai seniau, irgi tik šiemet ryžausi pati iš jų gaminti. Tik apsigyveno pas mane jie ant picos ir po to dar omlete, kartu su pomidorais (buvo žiauriai skanu). Mat vienų "žolių" (koks įžeidimas!) be manęs nebūtų niekas valgęs:) O kaip tau jie patiko? Pelnytai garbinami pasirodė?:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. skanu, bet lygiai taip pat skanu ir šparaginės pupelės, ir visos kitos daržovės :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smidrai Lietuvoje puikiai auga.Kiekvienas zmogus pasikapstes valanda savo darzelyje gali siu delikatesu uzsiauginti ir megautis viena pirmuju pavasariniu darzoviu 10-15 metu.Atstovauju vienai Olandu kompanijai,dauginanciai smidru sodinamaja medziaga,tai yra saknys.Prasome uzeiti i musu internetini puslapi ir pasiskaityti apie pasodinima,auginima,valgyma ir isigyjimo galimybes.
    www.elitiniaibraskiudaigai.lt

    AtsakytiPanaikinti