2011 m. balandžio 9 d., šeštadienis

Miežinis pienas



Jei domėjotės, turbūt žinote, kad neperdirbtas pienas netinka žmogui. Nevardinsiu visų priežasčių, tik vieną, man labiausiai įsiminusią - karvės pienas skirtas karviukams, kurie po kelių valandų jau stojasi ant kojyčių. O žmogaus žmogiukams kiek prireikia laiko atsistoti ant kojyčių? Net gyvūnų mažyliams maitinti tinkamiausias mamytės pienukas, o kito gyvūno pienuką sunku nutaikyti, kad tiktų. O ką jau kalbėti apie žmogų, kuris augimo ir brendimo atžvilgiu, palyginus su gyvūnais, visiškas lėtapėdis.... Gal ne veltui Indijoje, kuri garbina karves ir vartoja daug pieno, nevartoja jo gryno, neperdirbto. Jei geria vieną, tai virtą su įvairiais prieskoniais, kurie suteikia pienui skirtingų gydomųjų sąvybių.

Gamta dosni, mums siūlo milžinišką augalinių pienų pasirinkimą. Tad nusprendžiau po truputį išbandyti ir aprašyti visus būdus, kaip pasigaminti augalinį pienuką.

Prieš pradėdama domėtis augaliniais pienais, žinojau tik apie sojos ir avižų pieną. Pasirodo, pieną galima pagaminti iš visų grūdų ir riešutų.



Nuotrauka paimta iš "Skonis čia ir dabar"


Miežiai. Dar priešistoriniais laikais juos kultūrinti pradėjo Užkaukazės ir Himalajų vakarinių atšakų tautos. Miežius vartojo senovės žydai, graikai, romėnai, armėnai ir kitos tautos. Vidurinės Azijos teritorijoje gyvenusios tautos augino miežius prieš 3000 metų iki mūsų eros.

"Viskonsino Universiteto mokslininkai nustatė, kad miežių endosperme yra specialios medžiagos, stabdančios cholesterolio gamybą ir kaupimąsi organizme. Prieš 1400 metų gyvenę sudaniečiai miežius, kviečius ir soras užkasdavo purve, ir tokiu būdu ant grūdų susidarydavo tam tikras kiekis natūralaus antibiotiko tetraciklino. Britai, užpiltų karštu vandeniu miežių antpilą naudojo sumažinti skrandžio skausmams, pykinimui slopinti, ir netgi buvo sakoma, kad miežių antpilas skaistina moterų veido odą.

Miežiai galėtų būti plačiai naudojami vegetarų mityboje ir rekomenduojama žmonėms propaguojantiems sveiką gyvenseną. 100g virtų miežių grūdų apytiksliai turi (rekomenduojamos paros normos): 6% vitamino B6, 12% vario, 10% cinko, 15% fosforo. Miežiuose aptinkami visi vitaminai išskyrus vitaminą C ir B12. Miežiuose gausu vitamino B3, kuris yra vienas iš B vitaminų šeimos ir yra būtinas medžiagų apykaitos, virškinimo sistemos puikiam funkcionavimui. Miežiuose yra gausu tirpiųjų naudingų skaidulų - beta gliukano ir pektino (100 g yra 14 g). Baltymų kiekis, esantis 100g sveikų grūdų, prilygsta vienos pieno stiklinės baltymų kiekiui (maždaug 7g), tačiau yra gerokai mažesnis nei baltymų kiekis esantis kviečiuose ar avižose (12,6g ir 15g atitinkamai), todėl miežiai yra tinkamas maistas žmonėms, kuriems rekomenduojama riboti suvartojamų baltymų kiekį. Nustatyta, kad virtuose miežiuose (vienoje stiklinėje) yra 44-59g, o avižose ir kviečiuose yra 69g ir 72,4g angliavandenių."
Šaltinis: VU Botanikos sodas


Virtas miežių pienas

Recepto šaltinio nenurodau, nes kiek skaičiau internete, visur jie šiek tiek skiriasi, bet principas tas pats. Tad pristatau jums savo virto pieno versiją.

Pienukui pagaminti prireiks:
Saujelės miežių dribsnių
vandens
cukraus (manau skaniau su medum, tik jo neturėjau)
druskos

* Miežių dribsnius šiek tiek perploviau ir užpyliau vaneniu tiek, kad apsemtų per pirštą. Leidau išbrinkti ~20 min. Galima palikti ir pernaktį, taip gal net geriau.

* Viską supyliau į blenderį (kaip lietuviškai jis vadinasi? Maisto smulkintuvas?) ir gerai pertryniau.

*Pieną perpyliau į puodą ir paviriau 5-10 min., kol ėmė tirštėti. Įbėriau cukraus ir druskos pagal skonį.


* Toks pienas labiau primena kisielių, o ne pieną, todėl jį gėriau sumaišiusi su paprastu vandeniu - stiklinė nuoviro, 1-0,5 stiklinės šalto pieno ir blenderyje viską išmaišiau. O tada nukošiau per kelis kartus sulankstytą marlę. O šitai nėr labai lengva, turiu pasakyti, nes gėrimukas gana tirštas išeina... :) Bet, sumaišius su vandeniu, pienas tampa panašus į pieną - baltas :)


Sakoma, kad miežių nuoviras turi minkštinančiųjų bei aptraukiančiųjų savybių ir vartojamas kosint ar padedant gydyti skrandžio ar žarnyno uždegimą.


Nevirtas miežių pienas

Arba dar galima pasakyti RAW būdų paruoštas miežių pienas :) Šis būdas tikrai žymiai greitesnis ir paprastesnis.


Prireiks lygiai to paties, kaip ir virtame piene:
Saujos miežių
Vandens
Cukraus (arba medaus) ir druskos pagal skonį

* Perploviau ir pamirkiau miežių dribsnius.

* Supyliau viską į blenderį ir gerai pertryniau. Įpyliau daugiau vandens, kad būtų litras skysčio ir dar kartą pertryniau.

* Įbėriau cukraus ir druskos pagal skonį ir gerai išmaišiau.

* Nukošiau ir gėriau :)



Linkiu jums energijos ir sveikatos! :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą