2011 m. balandžio 21 d., ketvirtadienis

Sezamų sėklų pienas

Nuotraukos šaltinis: Timbuktu Chronicles


Sezamo grūdeliai nepaprastai vertingi. Juose yra 20 - 22% labai aukštos kokybės proteinų, 48 - 52% riebalų ir daug mineralų: kalcio, fosforo, magnio, geležies, silicio, chromo, aliuminio, nikelio, vario, seleno, vitaminų B1, B6, B2, B3, B9, E ir F. Sezame gausu metionino ir triptofano, tačiau jame trūksta lizino (gyvūnams ir žmogui nepakeičiamoji aminorūgštis). Sezamas ypač gerai virškinamas. Jis turi daug skaidulų, kurios labai naudingos žarnynui. Jis turi sezamolo - ypatingai veiksmingo antioksidanto nuo maisto užterštumo - ir yra laisvųjų radikalų neutralizatorius.

Sezamas stimuliuoja virškinimo sistemą ir kai kurias endokrinines liaukas, skystina kraują. Grūduose yra lecitino, nuo kurio priklauso smegenų ir nervų sistemos veikla, endokrininių liaukų, seksualinė funkcija ir riebalų metabolizmas organizme. Teigiama, kad sezamas teigiamai veikia nervų ir širdies kraujagyslių sistemą (tai jo anticholesterolinis poveikis). Sėklų ląsteliena skatina žarnyno peristaltiką, padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Nuotraukos šaltinis:Tonic food club

Sezamo grūdai turi raminamąjį, vidurius paleidžiamąjį, tonizuojantį ir šlapimo išsiskyrimą skatinantį poveikį gydant šlapimo pūslės sutrikimus. Jiems priskiriamos antispazminės ir priešinfekcinės savybės. Ajuverdos medicina teigia, kad sezamas stiprina protą.

Būsimos motinos ir žindyvės turi vartoti sezamą, kad gamintųsi daugiau pieno ir kad pačios greičiau atsigautų, o protinį darbą dirbantieji - kad geriau susikauptų darbo metu. Sportininkams sezamas reikalingas didesnei ištvermei, pajėgumui.

Nuotraukos šaltinis: Health discovery

Sezamas padeda nuo lėtesnio nuovargio, kai joks poilsis negelbsti, kai žmogus būna išsekęs, jam vartoti susilpnėjusi atmintis, sunku susikaupti.

Sezamą taip pat pravartu varoti sergant artritu, turint hemorojų, esant nenormaliai kraujo apytakai. Sezamas skatina virškinimą ir mažina skrandžio sulčių rūgštingumą.

Informacijos šaltinis: www.balsas.lt

Sezamų pienas

Skonis jo kiek kartokas, jis labiau tinka maistui gaminti o ne gerti vieną. Nebent sumaišius su kitu augaliniu pienu arba vaisių sultimis.

Jums prireiks:
Saujos sezamų sėklų (arba 2 pakelių, jei sėklos supakuotos)
~1 l vandens
Druskos ir cukraus pagal skonį

O toliau viskas tas pats, kaip migdolų pieno gamyboje.

Nuotraukos šaltinis: Rawket Science

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą