2011 m. birželio 21 d., antradienis

Victoria Boutenko seminaras apie žaliavalgystę (RAW)

Ar nepastebėjote dėsningumo? Kai tik nusprendi laikytis dietos arba kokio nors ypatingo mitybos būdo (mano atvejų - žaliavalgystės, arba angliškai RAW), iškart susiduri su šimtais pagundų... Pavyzdžiui šiandien kolegės gimtadienis ir ji į darbą atsinešė seiles varvinantį tortą. Ne žaliavalgišką tortą. Tikrą, sultingą, su kremu. Ech...

Todėl, šia proga, nusprendžiau prisiminti Viktorijos Butenko (Victoria Boutenko) seminarą apie žaliavalgystę, kuriame turėjau progos apsilankyti birželio 18 d.

Pirmiausia tai pribloškė, kiek susirinko žmonių. Iš šnekų supratau, jog daugelis atvažiavo iš įvairiausių Lietuvos kampelių. Vis labiau jaučiausi esanti laimingoji, spėjusi paskutinę akimirką įšokti į nuvažiuojantį traukinį. Nes juk Viktorijos knygą nusipirkau ketvirtadienį, o penktadienį netyčia radau, jog Viktorija šeštadienį atvažiuoja į Lietuvą! Ir žinot ką? Tai buvo geriausiai išleisti mano 50 litų!

Nežinau nuo ko pradėti pasakoti, nes dabar, kai turiu 2 paskutines Viktorijos knygas, matau, jog didžioji dalis to, ką ji pasakojo, yra detaliai aprašyta jos knygose "Žalia mityba. Kaip atsikratyti priklausomybės nuo virto ir kepto maisto. 12 žingsnių programa" ir "Žaliųjų kokteilių revoliucija".

Apie žaliavalgystę (tuo metu net nebuvo sugalvota lietuviško termino ir vadinosi angliškai RAW) išgirdau prieš kelis metus, bet niekad nedrįsau rimčiau pasidomėti. Atrodė TIKRAS SIAUBAS visą laiką graužti vien morkas ir užsikąsti salotų lapais. Nes būtent taip ir įsivaizdavau žaliavalgių racioną. BAISU! O kur kvepiantys troškiniai, gausiai aplieti lydytu sūriu? Arba putnus pyragas su burnoje tirpstančiu kremu?

Bet... Pažiūrėkite į šią septyniasdešimtmetę senutę Mimi Kirk. Ooo... jau girdžiu jūsų komentarus - "ji tikrai išsibalinusi dantis ir prisidariusi plastinių operacijų". Nežinau, gal jūs teisūs, o gal ne - kiek skaičiau interviu, Mimi sakosi jokių plastinių operacijų nėra dariusi. Arba dar siūlau pažiūrėti į šį 109 metų senuką... Jis net raukšlių normalių neturi. Taip, sakysite, gal jo tokie genai. Ir gal jūs teisūs... Turbūt kokių 90 procentų žmonijos RAW mitybą vertina skeptiškai, tačiau mane šie filmukai paskatino žaliavalgyste pasidomėti rimčiau ir iš arčiau. Aš juk ruošiuosi gyventi amžinai, tad būtų ne pro šalį būti ir amžinai jauna, sveika, energinga :)

Taigi, seminaras.

Viktorija pasirodė labai miela, paprasta moteris - mūsiškė. Kalbėjo rusiškai ir pasakojo paprastai, lyg netikėtai gatvėje sutikta sena bičiulė. Viktorija gimė Rusijoje, tačiau su visa šeima persikraustė gyventi į Ameriką. Netrukus jos šeimą užpuolė rimtos ligos - sūnaus cukrinis diabetas ir insulino grėsmė, dukros astma ir baisaus kosulio priepuoliai naktimis, vyro reumatinio artrito paaštrėjimas ir invalido vežimėlis ateityje, o ją pačią kankino 127 kilogramai ir aritmija, dėl kurios mirė jos tėvas. Kai reikalai galutinai pašlijo, iš nevilties Viktorija ėmė klausinėti sveikai atrodančių nepažįstamų žmonių - kokia jų sveikatos paslaptis. Ir po 2 mėnesių sutiko moterį, kuri aukštyn kojomis apvertė Viktorijos šeimos gyvenimą. Toji moteris buvo žaliavalgė, laiminga prieš 20 metų išsigydžiusi gaubtinės žarnos vėžį, ketvirtą stadiją. (kadangi jau daug kam tai pasakojau gyvai, šioj vietoj vėl išgirstu skeptiškus jūsų komentarus :)) Grįžusi namo Viktorija išmetė visus puodus, švariai iššlavė šaldytuvą ir visas spinteles, su plaktuku išdaužė mikrobangų krosnelės durelių stiklą - sunaikino viską, kas ją sieja su senuoju gyvenimu ir pradėjo naują, nežinomą, nepatirtą - žaliavalgės. Tuo metu ji, kaip ir aš, įsivaizdavo, jog žaliavalgiai graužia morkas ir salotų lapus, užsikąsdami bananais... :)

Lyrinis nukrypimas, jūs tik pažiūrėkit, kokių išradingų ir gražių gėrybių tie žaliavalgiai moka pasigaminti! Pasigooglinkite paveikslėlių raw food, raw recipes, raw cakes ar panašiai. Mmm.... (šioj vietoj man nutįso seilė...)

Na, žodžiu, kaip galite nuspėti, Viktorija ir jos šeima pasveiko. Seminare dalyvavo Viktorijos dukra, jau suaugusi ir ne mažai gyvenime pasiekusi. Dukra pasakojo, jog perėjusi prie žaliavalgystės, ne tik pasveiko nuo astmos, bet ir pradėjo aiškiai mąstyti, išlaikyti sutelktą dėmesį net po 12 valandų, kas 8 metų vaikui - neįmanoma. Būdama 14 metų ji įstojo į universitetą, nes mokykloje jai pasidarė per lengva mokytis. Man tai padarė įspūdį.

Viktorija skyrė daug laiko, kad mums paaiškintų, kodėl žmonija šiandien valgo tai, ką valgo - daug perdirbto maisto. Tai susiję su 3 atradimais:
* XVIII amžiaus pabaigoje buvo išrastas plieninis besisukantis mechanizmas, kuris grūdus sumaldavo į baltutėlius smulkius miltus, kuriuos turime ir šiandien.
* 1813 metais britų chemikas išrado, kaip rafinuoti cukrų.
* 1795 metais prancūzas virėjas laimėjo 12.000 frankų Napoleono paskelbtame "Geriausiam maisto konservavimo būdo" konkurse. Jis įvairią mėsą ir daržovės virė ~6 valandas, po to dėjo į stiklainius ir užliejo derva. Vėliau ta prancūzų karinė paslaptis (konservai juk buvo skirti kariams) nutekėjo į Angliją ir ilgai netrukus, 1810 metais anglas užpatentavo specialias skardines maistui koncervuoti.

Šie atradimai per kelias kartas visiškai, iš pagrindų ir neatpažįstamai perkeitė žmonių mitybą. Maistas tapo pigus, patogus ir ilgai išsilaikantis, tačiau maiste praktiškai neliko vitaminų ir kitų vertingų maisto medžiagų.

Organizmo reakcijos neprireikė ilgai laukti. Netrukus tūkstančiai žmonių mirė nuo skorbuto (vitamino C trūkumas), pilagros (vitamino B trūkumas), rachito (vitamino D trūkumas, t.y. žmonės daug laiko praleisdavo patalpose, neidami į lauką). 1900 metais Amerikoje iš 100 000 mirusiųjų tik 64 žmonės mirė nuo vėžio. O dabar kiek? Nežinau skaičiaus, bet baisoka apie jį net pagalvot.

Mes tik septinta karta, o jau ėmėm keistis dėl taip radikaliai pakitusios mitybos. Duomenys Amerikos, tačiau vertėtų ir mums susimąstyti - dėl vitamino (ar čia mineralas?) K trūkumo moterims vaikai gimsta be ausų ir nosių, negalintys judinti sąnarių, nes K būtinas kremzliniam audiniui susidaryti. Žmonės gimsta su per mažais žandikauliais, nes kartos iš kartų kramto minkštą maistą, taigi žandikauliai vis mažėja - nebetelpa visi dantys ir reikia rauti krūminius. Vaikai gimsta išvis be smakrų. Ir dar - mes valgome tiek konservantų, jog mirusiųjų kūnai neyra....

Nežinau, jau daug prirašiau, tačiau dar nei pusės nepapasakojau... O gal ir neverta man visko pasakoti? Juk mokate skaityti, galite nusipirkti jos knygas ir patys viską sužinoti iš pirmo šaltinio. Net nei nesiruošiate tapti žaliavalgiais, manau bendram išsilavinimui tokia informacija nepakenks... :) O aš pamėginsiu bent 2 savaites maitintis žaliavalgiškai 100 proc., pažiūrėsim, kas man gausis :)

Na ir pabaigai, Viktorija išrado ir garbina (kartu su ja ir pusė pasaulio) Žalią kokteilį. Anot autorės, chlorofilas savo sandara labai artimas žmogaus kraujo sandarai ir yra būtinas mūsų organizmui - šalina toksinus, gydo, net atjaunina ir žili plaukai įgauna spalvą (!!!). Pradėti Viktorija siūlo nuo 80 proc. vaisių ir 20 proc. žalumynų, o paskui po truputį keisti proporciją, kad vaisių būtų 20 proc., o žalumynų - 20 proc. Žalumynai - antžeminė žalia augalo dalis: salotos, špinatai, dilgėlės, ridikėlių lapai, morkų lapai ir t.t. Beje, pasirodo morkų požeminė dalis, t.y. šaknys, savo maistine verte gerokai nusileidžia antžeminei daliai - lapams!

Pabandžiau ir aš gerti tą Žaliąjį kokteilį. Skanu! Kiekvieną kartą sumalu vis kitaip (kartais gaunasi pasibjaurėtinai), tad dalinuosiu su jumis vienu iš pirmųjų receptų, kuris man labai patiko:
sauja špinatų lapų, šiek tiek salotų, šiek tiek vandens, ananasas ir sauja džiovintų razinų :) viską gerai ištrint kokteilinėje (blenderyje).

Garbės žodis, tapau priklausoma nuo tokių žalių kokteilių ir laukiu nesulaukiu akimirkos, kada pareisiu namo ir susiplaksiu! Niekad neįsivaizdavau, kad toks dalykas gali būti toks skanus :) Tikiuosi patiks ir jums :)

5 komentarai:

  1. Nu idomiai idomiai... :) o as, vaikeliuk, kad inikau i visokiu skanumynu su kremais, cukrais ir t.t. ir pan. gamyba!!! :D Nu bet tikrai idomu paskaityti apie RAW

    AtsakytiPanaikinti
  2. taigi va... :( jaučiuosi tarsi turėčiau išmokti naują užsienio kalbą... nes visokių skanumynų prigaminti galima, tik kitokios gaminimo taisyklės.
    http://www.youtube.com/watch?v=IsP3E73bAJw

    AtsakytiPanaikinti
  3. su saldainiais iki pirmo posukio, o tada i karsta ;}

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai džiaugiuosi, kad atsiranda vis daugiau raw praktikuojančių žmonių! Sėkmės Jums ir VALIOS.
    Sveikata ir energijas, kuri gaunam iš žalio maisto atperka visus cukraus ir pan. malonumus...;)Įdomu būtų sužinoti kaip sekasi dabar?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Buvo įdomu paskaityti jūsų įrašą. Domiuosi žaliavalgyste ir einu link to. Pastaruoju metu skauda sąnarius gan dažnai, ieškau natūralių būdų kuriais galėčiau atsikratyti šio skausmo.

    AtsakytiPanaikinti