2014 m. vasario 26 d., trečiadienis

Idėjos pietums



Kartais gaunu progą Vilniaus šventykloje  gaminti pietus.

Šventykloje pietų standartas yra sriuba, karštas patiekalas - paprastai daržovių troškinys, vadinamas sabdžiu, ryžiai, salotos, šviežiai kepta duonelė ir gėrimas.

Visko, ką gaminau, neaprašysiu, pateiksiu tik kelias idėjas pietums :)

Kai gaminau, kaip tik buvo kita diena po šventės - Viešpaties Nityanandos atėjimo dienos. O šventei mūsų virtuvės meistrai darė labai daug sandešo (saldumynas, gaminamas iš saldaus pieno sūrio - panyro), todėl buvo likę daug daug išrūgų, likusių po sandešo gamybos. Todėl daug kur naudojau jas.

Sabdžis

Į šį daržovių troškinį paprastai dedamos trys pagrindinės daržovės: bulvės, kopūstai ir morkos. Jei gaminsite tik iš tiek, jau bus gerai. Bet taip pat galite įdėti ir daug daugiau daržovių: baklažanų, saldžiosios paprikos, moliūgų, patisonų, žiedinių kopūstų, brokolių ir t.t.

Daržoves stambokai sukapokite.  Aš pradedu nuo bulvių, nes šventykloje reikia gaminti didelį kiekį per ribotą laiką, todėl supjausčiusi bulves šaunu jas į orkaitę kepti. Į skardą pilu šiek tiek aliejaus, bet druskos ar prieskonių ant bulvių nepilu.


Kol bulvės kepa, pjaustau kitas daržoves. Nuotraukoje galite pamatyti, kokiu stambumu. Jei labai smulkiai supjaustysite, jos ištiš betroškinant ir sabdžis pavirs į košę. Skanią košę :)



Kaip sakiau, buvo daug išrūgų, tad kopūstus supyliau į jas. Daug nereikia, tik šiek tiek. Vietoj išrūgų, kai jų nebūna, troškinu vandenyje.

 Morkas taip pat stambokai sukapoju, galima atskirai pakepinti svieste ir supilti į šiek tiek patroškintus kopūstus.

Prieš kiek laiko atradau salierą! Anksčiau jo išvis nenaudojau, o dabar dedu visur - ir į troškinius, ir į sriubas. Labai skanu!




Sabdžio gaminimo principas paprastas - palaipsniui berkite į puodą visas daržoves, pradedant nuo tų, kurios ilgiausiai verda.
Labai skanu sausoje keptuvėje šiek tiek pakepinti saldžiosios paprikos gabaliukus ir juos suberti pačius paskutinius.
Jei bulvės iškepė orkaitėje, jas berkite paskutines.
Tada pilkite druską, prieskonius. Naudojau asafetidą, rosmariną, čiobrelį, mairūną. Puikiai tinka indiškas kuminas, ciberžolė, galima dėti šiek tiek cinamono, imbiero, gvazdikėlių, pipirų. Labai labai skanu ir kvapnu aliejuje pakepinti rudąsias garstyčias!
O tada pilu grietinę ir viską gerai išmaišau.

Ryžiai


Apie ryžius ilgai nepasakosiu, turbūt visi juos moka išvirti. Man buvo tikras atradimas, kad juos, pasirodo, galima virti ir išrūgose! (Ne rūgpienyje, nesumaišykite.)
Aš viriau praktiškai grynose išrūgose, bet galima skiesti su vandeniu 50:50.

Duonelė

Paprastai kepu kvietinių miltų duonelę, bet kaip tik buvo likę vien ruginiai miltai.
Tad naudojau ruginius miltus, avižų dribsnius, avižų sėlenėles, maltus linų sėmenis, nemaltus linų sėmenis, saulėgrąžas.
Taip pat dėjau kepimo miltelių.
Ir vėl gi  - pyliau išrūgas.
Šiek tiek druskos.


Viską gerai  išminkiau, suformavau mažiukus kepaliukus...


...ir kepiau 200 C tol, kol iškepė :)


O čia nuotrauka tų, kurie Šventykloje valgo pirmieji :)




Kovo 8 d. vėl gaminsiu pietus Šventykloje, jei norite padėti - mielai kviečiu! :)

1 komentaras:

  1. Ačiū už idėją pietums, būtinai savaitgali gaminsiu. :) Tik dar pirmą orkaitės internetu reikia didesnės pasidairyti. Nes kol kas orkaitės namuose apskritai nėra...

    AtsakytiPanaikinti