2011 m. balandžio 30 d., šeštadienis

Pupelių troškinys su cinamonu ir idėja


Žinot, jau kurį laiką man neina iš gavos mintis, kad "Lietuvoje kas penktas žmogus skursta, tūkstančiai užmiega alkani...". Šie žodžiai įrašyti Maisto banko tituliniame puslapyje.

Nesu skurstanti, tačiau tikrai tekę "susiveržt diržus". Galima tai vertinti kaip iššūkį - už 7 litus nupirkti maisto ir sau (2 suaugę), ir gyvuliams (4 katėms, šuniui, 2 žiurkėms). O daugybė žmonių Lietuvoje visos dienos maistui gali skirti vos 4 lt!

Tokie "padidinto taupumo" laikotarpiai pas mane yra epizodiniai (prieš gaunant algą, kaip taisyklė :D), bet kiek žmonių taip gyvena nuolat?! Pažiūrėkit Socialinės apsaugos ministerijos pateikiamus duomenis.

Minimali nedarbo socialinio draudimo išmoka - 350 Lt

Maksimali nedarbo socialinio draudimo išmoka - 650 Lt

Vidutinė nedarbo socialinio draudimo išmoka per mėnesį 2010 m. IV ketvirtis - 538,73 Lt

Vidutinė senatvės pensija per mėnesį 2011 m. 03 - 749,92 Lt

Vidutinė senatvės pensija per mėnesį, turint būtinąjį stažą 2011 m. 03 - 769,49 Lt


Kaip su tokiais pinigais susimokėti už butą ir dar išgalėti nusipirkti pavalgyti? Vaidotas Ilgius darė socialinį eksperimentą - 3 savaites bandė maitintis tik už 4 Lt per dieną. Galit pasiskaityti, kaip jam sekėsi. Taip gyvenant tikrai lengva nusispjaut į viską ir nusipirkti pigaus alkoholio, o ne brangaus maisto...

Žodžiu, tokių minčių vedama...

Kviečiu visus ir visas prisijungti prie manęs ir savo bloge sukurti skyrelį su patiekalais, kurie skanūs, tačiau kainuoja visiškai nedaug. O jei nerašote blog'o, receptą atsiųskite man su nuotraukomis ir aprašymais, aš jį jūsų vardu įdėsiu pas save. Arba galite tiesiog atsiųsti receptą, aš jį išmėginsiu, aprašysiu ir, jūsų vardu, jį paskelbsiu :) O receptus siųsti reikia adresu asta.ivaskeviciute@gmail.com

Šią idėją siunčiau ir Deimantei iš Maisto bankuo, bet jiems trūksta žmonių, užtat netrūksta darbų. Bet idėją, kaip suprantu, palaiko. Žodžiu manau, jog surinkti receptai nedings interneto platybėse...


Taigi, grįžtam prie troškinio su cinamonu... :)

Na, tiesą sakant, ne tik su cinamonu, bet taip pavadinimas skamba gražiau :) Ir to cinamono tik dėl kvapo - čiut čiut...

Jums reikės:
Nedidelės skardinės koncervuotų pomidorų be odelės (kainuoja vos daugiau nei 1 lt)
Nedidelės skardinės koncervuotų keptų pupelių (kainuoja vos daugiau nei 1 lt)
Nedidelės skardinės koncervuotų kukurūzų (kainuoja vos daugiau nei 1 lt)
2 svogūnų galvos
2 riekutės saldaus pieno sūrio (galima naudoti ir šiek tiek daugiau, aš tik tiek turėjau :) )
Aliejaus kepimui
Šiek tiek miltų padažui sutirštinti
Prieskonių: druskos, pipirų, aitriosios uoginės paprikos, cibaržolė, dosniai muskato ir ant šaukštelio galo cinamono. Čia dar ir kmynai manau visai tiktų.
Sezamo sėklų pabarstyti ant troškinio

Išeina 3 porcijos.

* Svogūnus sukapoju ir suberiu į keptuvę su aliejum pasičirškinti. Suberiu prieskonius, nes man be prieskonių kepti svogūnai paskui taip ir lieka beskoniai...

* Sūrį supjaustau smulkesniais gabaliukais - kūbeliais, ir suberiu į kepimanus svogūnus. (Aišku, saldaus pieno sūrį galima pavadinti indiškuoju panyru, ir ruošiamas jis kiek kitaip, bet man tiko ir taip, kaip aš padariau)




* Kai svogūnai suminkštėja, supilu visų skardinių turinį į keptuvę, gerai išmaišau ir dar pakepinu. Nors gal tiksliau būtų sakyti - pašildau :) Tada paragauju, jei reikia, įberiu dar druskos ar prieskonių.

* Jei jau skanu, pilu po šaukštą miltų ir vis išmaišau, žiūriu ar jau pakankamas padažo tirštumas. Vietoj miltų galima pilti namie gamintą lydytą sūrelį arba įtarkuoti fermentinio sūrio.

* Tada pilu į lėkštes, o ant viršaus užbarstau sezamo sėklų :)

Skanu užsikąsti sausoje keptuvėje paskrudinta naminės bulkos rieke :)


Tą riekę paskrudinus dar galima užtepti lydytu sūreliu... :) Rašau, o man jau seilė tįsta....

Vienu žodžiu, skanu ir sotu :)


4 komentarai:

  1. Labai gera akcija. Ir pati dažniausiai stengiuosi nedėti receptų su labai brangiais produktais.
    Hm, reiks pasieškoti kažko įdomaus arba įsijungti fantaziją. :)
    Tik, manau, taupantys žmonės nepirks konservuotų pupelių - juk galima ir išsivirti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad palaikai idėją! :) Dėl pupelių sutinku :) čia aš pati vakar po darbų buvau nusikalus ir tingėjau ilgai virt... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šaunuolė tu, kad apie tai rašai :)

    Aš savo bloge turiu sukūrus skyrelį 'meniu taupantiems', į kurį nukreipiu visai mažai kainuojančius patiekalus. Žinau, ką reiškia taupyti :) Ir išties brangu nelygu skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. o gal gali atsiųst nuorodą, kur tie mažai kainuojantys patiekalai aprašyti? :) niekaip negalėjau rasti pas tave... :)

    AtsakytiPanaikinti