2014 m. vasario 16 d., sekmadienis

Pusryčių idėjos


Kažkaip taip istoriškai susiklostė, kad kiekvieną kartą, kai šventykloje gaminu pusryčius, visada kepu ir blynukus. Juos bhaktai kažkodėl vadina "blynukais žudikais", su meile, tikiuosi... :) Aną kartą sugalvojau, kad gal blyneliai visiems jau atsibodo ir viriau saldžius ryžius su obuoliais, cinamonu ir razinomis. Ir ką. Buvo skanu. Bet tai nebuvo BLYNUKAI :)

Taigi, BLYNUKAI:


Blynukams reikės:
Miltų
Rūgpienio (tinka ir pasukos). Galima rūgpienį skiesti su vandeniu, jei gaminate didelį kiekį. Pvz., kai gaminu ~10 porcijų, dedu 2 kg. miltų ir 0,5 l rūgpienio, o kiek trūksta - vandens.
Kepimo miltelių
Cukraus (2 kg. miltų dedu 15 v.š. :) )
Obuolių
Aliejaus kepti. 

Dar kartais dedu į tešlą kokosų drožlių, razinų, kartais kvietinius miltus maišau su manų kruopomis, kartais vietoj obuolių dedu bananus, o kartais dedu ir obuolius, ir bananus :)

Obuolius galima sutarkuoti, smulkiai sukapoti, bet po visokių eksperimentų nusprendžiau, kad skaniausia, kai jie ganėtinai stambiai sukapoti :) Aišku, nulupti prieš tai.

Tešlą padarau riebios grietinės tirštumo, kepu dosniai pripylusi aliejaus ir gerai įkaitinusi keptuvę.
Dedu po šaukštą ir dar su šaukštu paskleidžiu plonu sluoksniu. Blyneliai bekepdami iškyla ir tampa panašūs į bandeles :)

Keli momentai yra svarbus:
1. Reikia negailėti aliejaus, nes kitaip jie išeis sausi. 
2. Reikia labai atitaikyti kepimo temperatūrą, nes jei bus per aukšta - svils, o viduriukas liks neiškepęs. O jei bus per žema temperatūra blyneliai sugers labai daug aliejaus ir bus bjauriai riebūs. 

KOŠĖ "KIČRIS"

Sakoma, kad šis patiekalas yra varguolių, bet vertas karalių stalo. Taip pat sakoma, kad ši paprasta košė turi savyje visas žmogui būtinas maistines medžiagas ir ją galima valgyti visus metus kasdien. Tradiciškai į ją dar įdedama atskirtai patroškintų daržovių, bet aš taip nedariau. Ji labai skani ir be jokių prieskonių, tik su druska. Bet, žinoma, jei prieskonių lentynoje yra prieskonių, kodėl gi jų nepanaudojus? 


Reikės tiek pat ryžių, kiek ir žirnių. Pvz., stiklinės tų ir stiklinės anų. Arba po pusę pakelio, jei verdate košę pulkui žmonių :)
Žinoma, vandens dvigubai daugiau, nei ryžių ir žirnių.
Druskos.
Prieskonių: ciberžolės, asafetidos, juodųjų pipirų. (Bet, kaip ir sakiau, ji labai skani tiesiog pati savaime :) )

Žirnius iškart pastačiau virti.
Sausus ryžius pakepinau svieste, o tada užpyliau vandeniu ir irgi pastačiau virti.
Kai ryžiai sugėrė vandenį, supyliau juos į žirnius. O žirniuose dar buvo likę šiek tiek vandens.
Supyliau druską, prieskonius, išmaišiau.
Pakaitinau dar kiek, kol visas vanduo susigėrė.

Šį kartą virtuvėje baiginėjosi dujos, tai perstatinėjau nuo rinkės ant rinkės, kad tik išvirtų. Ir perviriau... Tiek ryžiai, tiek žirniai sukrito, o šiaip jie gražiai matosi atskirai. Graži košė, tikrai :)

SALOTOS
Labai paprastos, tik pekino kopūstai ir pomidorai, ir grietinė. Bet dar dėjau juodos druskos, šaldytų krapų, sausoje keptuvėje pakepnintą juodgrūdę (kalindži), čiobrelių ir malto rozmarino.
Dar labai skanu, kai į šitas salotas su grietine įdedu aliejuje pakepintų rudųjų garstyčių. Jos duoda nenusakomą skonį :)

GĖRIMAS

Jis gal ir neatrodo labai išvaizdžiai ir dar be visa ko yra nepaprastai paprastas. Bet dar nebuvo nei karto, kad kas nors jo nepagirtų. Paprastai pusryčiams išverdu 6 litrus ir dažniausiai jo nelieka :)

Reikia tik citrinos, vandens, cukraus ir vanilinio cukraus. Dar, jei turite, labai tinka kardamonas :)

Vandenį užverdu, jei turiu kardamono, beriu jį ir paverdu. 
Užvirus vandeniui išjungiu ugnį ir palaukiu kol pravėsta.
Supjaustau citriną riekutėmis. Vieną citriną dedu 6 l vandens. Išimu kauliukus, nes kažkas sakė, kad kauliukai yra nuodingi. O ką nors nunuodyti aš tikrai nenoriu :)
Sudedu cukrų, vanilinį sukrų.
Išmaišau.
Viskas :)

O čia Gauranga ir Nityananda, Asmenybės, kurios šventykloje pusryčiauja pirmos :)


P.S. gal žmogui, nesusipažinusiam su Vedine kultūra, atrodo, kad mes turime kitą Dievą arba daug dievų, bet iš tikrųjų Dievas yra vienas vienintelis, tik, būdamas beribis, turi begalę formų ir begalę vardų, kurie yra ne kas kita, kaip Jo savybių nusakymas. Pvz.,  Gauranga - turintis auksines kūno dalis.

2 komentarai:

  1. Darysiu blynus, Blynų dienai. Patiko, kad nenaudojama kiaušinių. Kompotą norėčiau padaryti, bet teks pirma kardamono nusipirkt. :D Nes tik su kardamonu noriu daryti. :D Ir salotas darysiu. Tik nežinau, ar su juodąja druska ir juodgrūde. :) Bet noriu išbandyt su rudosiomis garstyčiomis. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. garstyčias būtinai prieš tai pakepink truputyje aliejaus :) pakepintos jos ima skleisti neapsakomą kvapą! Kai atradau rusas garstyčias, tik jas visur ir dėjau, nes nu NE-RE-A-LU :)

      Panaikinti