2011 m. sausio 23 d., sekmadienis

Duonos raugas

Na, jūs gi mane žinote... kaip gi aš nepabandysiu kažko, ką daro visos? :) Duonos kepimas yra vienas iš tų dalykų, kuriam kaupiausi labai seniai. Kažkodėl maniau, kad tai labai sunkus darbas ir gali pavykti, o gali ir nepasisekt... O iš kur gauti duonos raugo, kad duona būtų tikra - išvis neturėjau žalio supratimo.

Jau pastebiu dėsningumą - tai, kas iš pradžių atrodo neįgyvendinama, pasigilinus tampa super paprastu reikalu :)

Duonos raugo gamybą geriau pradėkite nuo pirmadienio, ypač, jei dirbate, o po darbo turite daug užklasinės veiklos. Tiesiog pačios duonos kepimas užima daug laiko, kol viskas pakyla ir iškepa.

Raugui pagaminti reikia 4 dienų, ~450 g ruginių miltų ir 450 ml šilto vandens :)
Vadovavausi Šilingės receptų Lietuvos orchidėjininkų draugijos forume

Pirma diena:

100 g ruginių miltų
100-150 ml šilto vandens.

Viską sumaišiau, pastačiau, kad būtų šilta. Uždengiau taip, kad nedžiūtų, bet gautų oro pakvėpuot :)


Antra diena:

100 g ruginių miltų
100 ml šilto vandens.

Parą pastovėjusi šiltai tešla pasidarė panaši į raugą :)



Raugą išmaišom, beriam miltus, pilam vandenį, maišom.



Statom šiltai, uždengiam celofaniniu maišeliu ar maisto plėvele, bet taip, kad galėtų kvėpuoti.

Trečia diena:

100 g ruginių miltų
100 ml šilto vandens.

Viskas lygiai taip pat, kaip ir anksčiau.

Ketvirta diena:

100 g ruginių miltų
100 ml šilto vandens.

Viskas lygiai taip pat, kaip ir anksčiau.

Penkta diena:

KEPAM :)

Cituoju iš forumo:

Nuo visos raugo masės reikia į atskirą indelį atsidėti apie 80 - 100 g raugo, uždaryti sandariai ir pasidėti į šaldytuvą. Taip raugas galės "miegoti" apie 2 savaites. Tą atidėtą raugą vokiečiai vadina "starteriu". Visiems duonos kepimams jau bus naudojamas tik starteris, kurį išėmę iš šaldytuvo ir pamaitinę turėsime naują raugą, nuo kurio vėl atsidėsime 80-100 g "starterio" kitam kartui.
Sakoma, kad šviežiai pagamintas raugas neturi daug galios iškelti tešlą, bet man ji visai normaliai pakilo, nors ir nedėjau papildomai mielių, kaip kad rekomenduojama.

Duonos receptų yra daug ir įvairių, tikrai yra iš ko pasirinkti :)

Tiesiog įdėsiu dar vieną naudingą citatą:
Kitiems kartams reikia tik 80-100 g starterio. Maitinti raugą reikės tik prieš kepant duoną, tik iš šaldytuvo reikės išsiimti parą anksčiau, negu kepsite. Išėmus iš šaldytuvo, reikia duoti raugui prabusti apie 1 val. kambario temperatūroje. Tada reikia apsispręsti, kiek reikės raugo pagal receptą. Pvz. jeigu recepte nurodyta, kad reikia 200 g raugo, vadinasi imti 100 g miltų ir 100 g drungno vandens, sumaišyti ir sudedame starterį (apie 100 g). Jei kepsime ruginę duoną, miltus imsime ruginius, jei kvietinę, tai kvietinius miltais. Tiesa, nepamirškime, kad reikės vėl atsidėti starteriui, taigi, raugą reikia pamaitinti didesniu kiekiu, pvz. 130 g miltų ir 130 g vandens. Viską išmaišome, uždengiame plėvele, prabadome skylutes ir padedame šiltai 20-24 val. (apie parą). Praėjus parai, raugą išmaišyti, atsidėti starteriui jau apie 70-80 g raugo į šaldytuvą, o likusį naudoti kepimui. Antrajam kepimui mielių naudoti tikrai nebereikia, raugas turi pakankamai jėgos iškelti duoną
Jei kartais turite šaldytuve daugiau raugo, tai jį maitinkite tuo pačiu principu, tik nereikia atsidėti starteriui, kol pasibaigs raugo resursai. Bet raugo geriausia darytis tik tiek, kiek reikia pagal receptą. Na, o pvz., jūs nežinote, kiek pagal receptą reikia raugo, nes recepte nurodytos mielės. Tada skaičiuojame taip: pvz. recepte nurodyta, kad reikės 500 g kvietinių miltų, tai reikia užraugti apie 40% miltų kiekio, t.y., raugo reikės 200 g. Jei recepte nurodyta, kad dedami ruginiai ir kvietiniai miltai, tai raugas turi sudaryti apie 30% miltų kiekio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą