2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Muilas

Cha! Nesitikėjot įrašo apie ne maistą? ;) O aš čia taip pamislyjau ir pagalvojau - kodėl gi ne?
Mėgstu burti prie puodų ir išburti ne tik valgomus dalykus :)

Ilgai ruošusios su miela drauge Neringa, vieną spalio savaitgalį ėmėmės muilų gamybos. Nesame tokios pažengusios, kad virtume tikrą muilą su riebalais ir šarmu. Todėl darėme lengvesnę versiją "žaliems". "Žaliems" muilininkams, o ne gamtosaugininkams. Čia taip, tikslumo dėlei :)

Baisi gėda, bet nebe prisimenu tiksliai, ko ten dėjom, tiesiog atpasakosiu eigą.

Štai krūvelė priemonių, kurias panaudojome :)


Ingridientai, kurių reikės:
* vaikiško muilo be kvapų ir be priedų - kvapus ir priedus pridėsime gamybos eigoje ;)
* mėgiamų eterinių aliejų
* aliejaus ir/arba sviestmedžio sviesto
* avižų nuoviro - galima naudoti tiesiog paprasčiausią vandenį, bet galima ir kokių žolelių nuovirų pasidaryti. Avižų nuovirą naudojom, nes jis tinka jautriai odai :)
* gasulo molis, maltos ir vėliau nuplikintos aguonos, kavos tirščiai - bus panaudoti muilam - skrabukams.

Įranga:
* tarka
* puodas muilui tirpinti, geriausia rinktis ne aliuminį, emaluotą.
* kitas, didesnis puodas. Į jį pripilsime vandens, įstatysime mažesnį puodą su muilu ir kaitinsime.
* formelės, į kurias pilsime paruoštą muilą. Man labiausiai patiko vienkartiniai plastmasiniai puodukai kavai.

Kai viskas paruošta, galime pradėti :)

* muilą sutarkuokite į smulkias drožles. Kuo smulkesnės drožlytės, tuo greičiau jis ištirps.
Tarkuojamas muilas dulka, pasiruoškite apsisaugojimo priemones :) pvz., tokias, kaip Neringa


Sutarkuotas muilas labai primena kokoso drožles :)

* Drožles sumaišote su pasirinktu skysčiu, mūsų atveju tai buvo avižų nuoviras.
Gerai išmaišykite, ir puodą su muilu įstatykite į didesnį puodą su vandeniu, virkite tol, kol taps vietisa tiršta mase.
Svarbu nepadauginti skysčio, nes kai muiliukai džius, susitrauks iki mikroskopinio dydžio. Kuo daugiau buvo pilta skysčių, tuo jų daugiau išgaruos ir, automatiškai, galutinis rezultatas bus mažesnis.


* kai muilas visiškai ištirpo, galima dėti kitus priedus. Dedame šiek tiek aliejaus arba kitokių taukų, pvz. sviestmedžio sviesto.


Mes dėjom šaltalankio aliejaus ir nerafinuoto sviestmedžio sviesto. Tik nepadauginkite, nes labai riebus muilas irgi nieko gero :)

* dar kartą viską gerai išmaišote ir pilate į paruoštas formeles.

* Formelėse jau galima darytii skirtingus muiliukus - lašinti eterinį aliejų ir įmaišyti pasirinktus kitus papildus. Pvz., kavos tirščius, gasulo molį ar permaltas plikytas aguonas.



* kai muiliukas jau paruoštas, įdėkite dienai ar dviem į šaldytuvą, o po to išimkite ir džiovinkite šiltoje, sausoje vietoje ilgaaai ilgaaai. Kuo muiliukas ilgiau džius ir bręs, tuo paskui bus skalsesnis, ilgiau naudositės juo.

Neringa, dabar šios eilutės neskaityk. :) mano muiliukai beveik visą laiką taip ir džiuvo šaldytuve. Tiesiog neradau kitos vietos jiems. bet išdžiuvo ir viskas OK su jais. Bet geriau to nekartokite ir darykite viską pagal instrukciją ;)

Džiūdamas muilas traukiasi, nes garuoja drėgmė, t.y., tie skysčiai, kuriuos pylėme tirpindami muilo drožles. Kažkiek susitraukti jis turi, tai normalu. Bet jei susitraukė iki antpirščio dydžio.... Vadinasi skysčių pylėte per daug :)

Gaila, beveik visus muiliukus jau išdovanojau, negaliu parodyti, kaip jie gavosi pas mus. Bet jei ir parodyčiau, vis tiek neužuostumėte kiekvieno muiliuko nuostabaus kvapo :)

Dabar tikiuosi, kad tos, kurios gavo juos dovanų, parašys, kaip sekasi naudoti muiliukus ir ar patiko jie joms :)

3 komentarai:

  1. Neringa dar liepė patikslinti:
    ne visi eteriniai tinka aromatizavimui, pvz. citrusiniai labai lakus, todel muilo kvepiancio mandarinais greiciausiai nepavyks padaryti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai puikus užsiėmimas, seniai svajoju pabandyti. Tikiuosi kada nors prisiruošti... :)

    AtsakytiPanaikinti