2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Jogurtas

Šį receptą radau labai seniai Jogos mitybos bloge. Tuo metu buvau atradusi Indijos virtuvę. Atradusi ir įsimylėjusi iki ausų :)

Audringa ir aistringa meilė tapo nuosaikia, dabar jau retai ką indiško gaminu, bet jogurtą syks nuo sykio pasigaminu.

Tiesą sakant, čia ne tiek naminio jogurto gamyba, kiek pirktinio jogurto padauginimas, nes vis tiek pradžiai reiks pirkti indelį.

Pačią gamybą jau buvau aprašiusi FB'e grupėje "Maitinamės: pavargau, greitai ir skanu...", tad perkopijuoju tekstą ir dar įkeliu nuotrauką (ne dėl to, kad nežinotumėte, kaip atrodo jogurtas :D tiesiog aš pati mėgstu skaityti tik tuos blogerių pranešimus, kuriuose yra paveiksliukų... :) )

Jums reikės
* 1-2 l pieno (čia priklauso nuo to, kiek jogurto norite turėti)
* indelio (didelio arba mažo, priklausomai nuo to, kiek naudosite pieno) jogurto. Reikia rinktis natūralų, be jokių priedų jogurtą, galima rinktis ekologišką. Jogurto reikia, nes kitaip neturim kaip gauti jogurto bakterijų, kurios skiriasi nuo pieną rauginančių bakterijų kefyrui ar rūgpieniui.

Eiga:
* Pieną pilate į puodą, geriausia ketaus arba kitokį storomis sienomis ir dugnu.
* nuolat maišote, kol užverda.
* verdant su garais pasišalina vanduo, tad kuo ilgiau verdate, tuo tirštesnis pienas, o po to ir jogurtas gaunasi. Aš verdu neilgai, ir nesisieloju dėl geriamo, o ne šaukštais kabinamo jogurto konsistencijos :)
* tada išjungiate ugnį ir nuolat maišote, kol ataušta tiek, kad jau malonu įkišti pirštą.
* jogurtą pilate į stiklinį, molinį stiklainį/ąsotį.
* virintą ir atvėsintą pieną pilate ant jogurto.
* gerai išmaišote.
* uždengiate rankšluosčiu ar marle ir laikote kambaryje šiltai (kambario temp. pilnai užtenka jogurto bakterijų dauginimuisi)
* paprastai kitą dieną jau turite pagamintą jogurtą :)

Galima gerti jį vieną, galima maišyti su uogiene, trintais vaisiais ar uogomis. galima berti cukraus, galima medaus. galima maišyti su žolelėmis ir trintais agurkais ir gauti išvis kitokį gėrimą :)


Tik jaučiu pareigą įspėti, kad puodo plovimas po ilgo pieno virimo būna tikras iššūkis :)

Jei jogurtas patiks, pasilikite šiek tiek jo kitam kartui :) Vėl virinkite pieną, vėl užpilkite ir vėl laikykite. Ir vėl gerkite jogurtą :)

5 komentarai:

  1. Pagal nuotrauką ir gamybos aprašymą įtariu, kad tai tas pats dalykas, kokį gėriau indiškame restorane Paryžiuje... Bet pati daryti vargu ar ryšiuosi. Tas nuolatinis "Musė maišė, musė maišė..." galutinai pribaigtų :) Tinginukas esu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi baisi tinginė! čia bandžiau tai pasakyti taip, tarsi tai būtų mano privalumas :D Bet man patinka verdančio pieno kvapas... o jei dar tuo metu kepa ir kvepia kokosinis pyragas, tai išvis super! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano pastebėjimas iš praktikos: jei rinktis parduotuvinį pieną, o ne kaimišką, kurį virinti būtina, pakaks tik pakaitinti iki reikiamos temperatūros. Jogurtas gaunasi puikus ir puodų šveisti nereikia :). Siūlau rinktis ekologišką pieną "Dobilas" (beje, tokį pat ir jogurtą, nes jame nėra tirštiklių). Ir dar, aš "užtaisytą" puodynę susuku į šiltą pledą ir padedu šiltai (arčiau radiatoriaus ar ant šildomų grindų). Tuomet jogurtą jau po penkių - šešių valandų reikia kišti šaldytuvan... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Geras pastebėjimas! perkant parduotuvinį pieną tikrai galima ir nevirinti ilgai, čia nebent jei norisi tirštesnės konsistencijos jogurto :) aš myliu Dvaro pieno produkciją :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kiek laiko tokį jogurtą galima laikyti šaldytuve ir vartoti?

    AtsakytiPanaikinti